Egyre gyakoribb a gyógyszer okozta májkárosodás

Több a gyógyszer okozta májkárosodás, mint eddig bármikor, írja a Gastroenterology című folyóiratban egy izlandi kutató. Ezt a típusú betegséget a receptre vagy recept nélkül kapható gyógyszerek használata okozza, és sajnos nehéz megjósolni, hogy bekövetkezik-e, továbbá diagnosztizálni és kezelni, ha már bekövetkezett. Azonosították, melyek azok a gyógyszerek, amelyek a legkockázatosabbak, melyek szedésénél fejlődik ki májbetegség.

A kutatásvezető, Einar S. Björnsson, gasztroenterológus, hepatológus (National University Hospital, Reykjavik) és csoportja Izlandon végzett   vizsgálatot, amely kiderítette, hogy 100 000 lakosra 19,1 májkárosodás jut évente. Ez jóval nagyobb, mint az utolsó, hasonló vizsgálat eredménye, amelyet Franciaországban végeztek 1997-2000 között. Akkor még csak 13,9 esetet jelentettek 100 000 lakosonként. A leggyakrabban az amoxicillin-clavulante, az azathioprine és az infliximab szerepelt a májkárosító szerek között.Gyógyszerveszély

„A gyógyszer okozta májkárosodás nem egyetlen, ritka betegség a népesség körében, sokkal inkább egy egész sor különleges betegség, amely csak azoknál a személyeknél fordul elő, akik valamilyen speciális gyógyszert szednek” – mondja a kutató.

A kutatás eredményeként azonosították, melyek azok a gyógyszerek, amelyek a legkockázatosabbak, melyek szedésénél fejlődik ki májbetegség. Ennek az információnak birtokában az orvosok képesek lesznek alaposabban odafigyelni betegeik állapotváltozására.

„A kutatásunk kimutatta, hogy egy (receptre felírt) gyógyszer áll a májkárosodások 75%-a mögött, 16%-ban táplálékkiegészítők okolhatók, és több gyógyszer együttes hatására vezethető vissza a májkárosodás az esetek 9%-ában.”

Nincs különbség az esetek gyakoriságában férfiak és nők között, ellenben a kor előrehaladtával növekszik a májkárosodás gyakorisága, ami nem meglepő, mert a gyógyszerszedés gyakorisága is növekszik az életkorral.

Májkárosodásra figyelmeztetnek az olyan tünetek, mint a sárgaság, viszketés, émelygés, hasi panaszok, letargia – ezeket érezte a legtöbb páciens.

(Forrás: Független)