A szénsavas üdítők hatása a szervezetre

Hiába tudjuk, hogy az egészséges életmódba nem illeszthetők bele a szénsavas, cukros üdítők, de a boltok polcain roskadásig állnak a különböző ízű és márkájú italok. A buborékos víz segítheti az emésztést, de edzés után jobb kerülni, mivel telít és puffaszt, és annak illúzióját kelti, hogy elég vizet ittunk, ez pedig enyhe kiszáradáshoz is vezethet.

Foszforsav

A szénszavas üdítők savanyúságát általában foszforsavval kompenzálják, ami nagy mennyisében megköti a szervezetben a kalciumot, így az nem tud felszívódni. Márpedig tudjuk, hogy a kalcium igen komoly szerepet játszik a csontképződésben. Néhány kutatás kimutatta, hogy a szénsavas üdítőt rendszeresen fogyasztó tinédzserek körében sokkal gyakoribb a csonttörés, mint azok körében, akik nem fogyasztanak ilyet.

Dehidratáltság

A szénsavas üdítők szinte mindegyike tartalmaz koffeint, ami nemcsak az éberségünkért felelős, hanem vízhajtóként is hat. Szomjúságérzetünket csak pillanatokig csillapítja, igazából sokkal inkább szárít. Ihatjuk literszámra, a megfelelő hidratáltságot nem érhetjük el vele.

Májkárosodás

A cukros üdítők elhízáshoz vezethetnek, sokszor épp ezért mesterséges édesítőszerrel ízesített típusait vesszük kézbe. Bár így a cukor káros hatásaitól megvédjük a szervezetet, az édesítőszerek lebontásáért a máj komoly feladatot végez. Hosszú távon a folyamatos megterheléstől májkárosodás és zsírbontási problémák is létrejöhetnek.

Mi a helyzet a buborékos vízzel?

A szénsavas ásványvíz esetében eddig még nem állapítottak meg specifikus károsító hatásokat, azonban a refluxosok és a gyomorsav-túltengéssel élők jobb, ha kerülik ezeket. Szintén vannak arról vélemények, hogy a vesekárosodásában is szerepet játszik a túlzott bevitel, de erre egyelőre semmilyen konkrét, orvosi bizonyíték nincs.

A buborékos víz azonban segítheti az emésztést, ezért érkezés után kellemes hatással van a szervezetre. Edzés után azonban jobb kerülni, mivel telít és puffaszt, és annak illúzióját adja, hogy elég vizet ittunk, ami pedig enyhe kiszáradáshoz is vezethet.

Ha szeretne még olvasni a szénsavas üdítők hatásairól, ajánljuk figyelmébe a következő cikket is:

A szénsavas üdítők, cukros italok káros hatásai