Inkább a melasz, mint az aszpartám!

A melaszt régen a cukorgyártás melléktermékének tekintették, de úgy látszik, napjainkban újra felfedezik az élelmezésben játszott szerepét. Cukortartalma 40-50%, illata és íze nagyon jellegzetes. A szacharóznál kevesebb kalória van benne (100 g-ban 280, szemben 375-tel), tartalmaz B-vitaminokat és ásványi anyagokat, pl. kalciumot, káliumot, vasat, rezet.

A szénsavas üdítők hatása a szervezetre

Hiába tudjuk, hogy az egészséges életmódba nem illeszthetők bele a szénsavas, cukros üdítők, de a boltok polcain roskadásig állnak a különböző ízű és márkájú italok. A buborékos víz segítheti az emésztést, de edzés után jobb kerülni, mivel telít és puffaszt, és annak illúzióját kelti, hogy elég vizet ittunk, ez pedig enyhe kiszáradáshoz is vezethet.

A cukor egészséges alternatívái (2.)

A cukorpótlók, mint a stevia, xilit vagy a szacharin nemcsak sok diétás termékben találhatók meg, hanem egyre inkább használjuk ezeket a mindennapi sütés-főzésnél is. Különösen a cukorbetegek számára jó alternatíva az édesítőszer, de jó a fogaknak vagy kalóriacsökkentésre is. Melyek az előnyei és hátrányai a különböző cukorhelyettesítőknek?

Édes élet cukormentesen

A cukorbetegek és diétázók első és legfontosabb kérdése: mit fogyasszanak a cukor helyett, mivel édesítsenek? Az édesítőszerekről keringő legendák végeláthatatlanok, és mindenkinek van róla véleménye. Azt is gyakran hallhatjuk, hogy akkor már inkább a cukrot válasszuk, az legalább cukorrépából van. Az igazság azonban közel sem ilyen egyszerű.

A diétás italok és az idősebb kori depresszió

Azokban az idősebb felnőttekben, akik naponta több diétás üdítőitalt fogyasztanak, nagyobb valószínűséggel alakulhat ki depresszió – állítja egy új kutatás. Kiderült, hogy akik naponta legalább négy adag, mesterséges édesítőszerrel készült üdítőitalt fogyasztanak, nagyobb eséllyel lesznek depressziósok a következő évtizedben. A kávéfogyasztókra viszont a depresszió valamivel alacsonyabb kockázata leselkedett a kávét kerülőkhöz viszonyítva.

Még veszélyesebb édesítőszer: neotám

A legújabb toxikus élelmiszer-adalékok egyike a neotám nevű mesterséges édesítőszer. Az Európai Unióban, ahol 2010 novemberétől ízfokozóként elfogadták, E961 megnevezés alatt ismert. A NutraSweet – a Monsanto korábbi részlege, az aszpartám eredeti gyártója – által gyártott neotám 13 000-szer édesebb, mint az asztali cukor, és körülbelül 30-szor édesebb, mint az aszpartám. Az aszpartám képletén alapul, annak ellenére, hogy az FDA-hoz érkező panaszok 80%-a az aszpartámra adott kedvezőtlen reakciókkal kapcsolatos.

Cukorpótlók, műcukrok

A cukor először luxusterméknek számított, és csak lassanként hódította meg a világot. A 20. században már nem csupán cukor és méz állt rendelkezésre, hanem más alternatívák is helyet kaptak a táplálkozásban. A hivatalos vélemény szerint (Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság, EFSA) – a javasolt határértékek figyelembevételével – az engedélyezett édesítőszerek és cukorpótlók fogyasztása biztonságos. Csakhogy léteznek más vélemények is.

Kerüljük a műédesítőket!

Újabb fekete pont az aszpartámnak és társainak: akik mesterséges édesítőszerekkel teli italokat fogyasztanak, nagyobb valószínűséggel tapasztalhatnak veserendellenességeket – jelentette a kaliforniai San Diegóban tartott éves gyűlésén az Amerikai Nefrológiai Társaság (ANT).