A diétás italok és az idősebb kori depresszió

Azokban az idősebb felnőttekben, akik naponta több diétás üdítőitalt fogyasztanak, nagyobb valószínűséggel alakulhat ki depresszió – állítja egy új kutatás. Kiderült, hogy akik naponta legalább négy adag, mesterséges édesítőszerrel készült üdítőitalt fogyasztanak, nagyobb eséllyel lesznek depressziósok a következő évtizedben. A kávéfogyasztókra viszont a depresszió valamivel alacsonyabb kockázata leselkedett a kávét kerülőkhöz viszonyítva.

Az Amerikai Neurológiai Akadémia által közzétett kutatáshoz több mint 260 ezer idősebb amerikai felnőttet kérdeztek meg egy felmérés keretében. A kutatók kimutatták, hogy az üdítőitalokat kerülőkhöz képest azokban a felnőttekben is magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, akik előszeretettel fogyasztanak cukrozott üdítőitalokat.Árthat a mestreséges édesítő

A kutatást vezető dr. Honglei Chen, az USA Országos Környezet-egészségügyi Intézetének munkatársa azonban hangsúlyozta, hogy az előzetes eredményeket nagy körültekintéssel kell kezelni, és alátámasztásukhoz további kutatásokra lesz szükség. A szakértő szerint mindenesetre a kutatás érdekes eredményeket hozott, amelyek megfelelnek annak a néhány, de egyre növekvő számú kutatás eredményeinek, amelyek szintén a mesterséges édesítőszerekkel készült üdítőitalok és bizonyos egészségügyi rendellenességek összefüggését mutatják.

A probléma az, hogy számos más tényező is magyarázhatja a diétás üdítőitaloknak, illetve a kávénak a depresszió kockázatára gyakorolt hatását. A két legnagyobb kockázat a cukorbetegség és az elhízás. Mindkettő gyakori az idősebb amerikaiak körében, és mindkét rendellenesség kapcsolatban áll a depresszió magasabb kockázatával. Az elhízott vagy cukorbeteg emberek szívesen fogyasztanak diétás üdítőket annak érdekében, hogy kontrollálják testsúlyukat vagy vércukorszintjüket.

Ami a kávét illeti, az egészséges felnőttek úgy érezhetik, bátran fogyaszthatnak kávét. A rosszabb egészségi állapotú idősebb felnőtteknek azt javasolhatja orvosuk, hogy kerüljék a kávéfogyasztást. A rosszabb egészségi állapot pedig a depresszió magasabb kockázatával járhat együtt. Chen kutatócsoportja azonban számos tényezőt, köztük a testsúlyt és a bejelentett cukorbetegséget is figyelembe vette. Chen úgy véli, hogy az általános életmód és más tényezők ennek ellenére is befolyásolhatják az eredményeket. Éppen ezért a kutatást alátámasztó további vizsgálatokig óvatosan kell bánni bármiféle következtetéssel.