Így hizlal a cukormentes kóla

Nagyobb a derékbőségük azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak diétás szénsavas üdítőitalokat. Napi egy adag ital elfogyasztása összesen 7,6 centiméteres gyarapodást okozhat. A karcsúsodni vágyók gyakran döntenek a csökkentett kalóriatartalmú italok mellett, ám ettől csak romlik a helyzet. Az ilyen üdítők ugyanis fogyás helyett inkább hízáshoz vezetnek.

A mesterséges édesítőktől több a sztrók és a demencia

Azoknak, akik naponta legalább egyszer „diétás” üdítőt isznak, majdnem háromszor akkora a kockázatuk a sztrók és a demencia kialakulására, mint azoknak, akik sohasem fogyasztottak ilyen üdítőt. A Bostoni Egyetemen három generációra kiterjedő kutatás eredményeként megállapították, hogy a mesterséges édesítővel édesített italok még a cukornál is károsabbak.

A diétás italok és az idősebb kori depresszió

Azokban az idősebb felnőttekben, akik naponta több diétás üdítőitalt fogyasztanak, nagyobb valószínűséggel alakulhat ki depresszió – állítja egy új kutatás. Kiderült, hogy akik naponta legalább négy adag, mesterséges édesítőszerrel készült üdítőitalt fogyasztanak, nagyobb eséllyel lesznek depressziósok a következő évtizedben. A kávéfogyasztókra viszont a depresszió valamivel alacsonyabb kockázata leselkedett a kávét kerülőkhöz viszonyítva.

A diétás üdítők érrendszeri kockázata

Azok, akik napi rendszerességgel isznak diétás üdítő italt, megnövekedett kockázatnak teszik ki magukat sztrók, szívroham, érbetegség tekintetében. Ezt az eredményt kapta Hannah Gardener kutatásvezető, valamint a Miami Orvostudományi Egyetem és a Columbia Orvostudományi Egyetem munkatársaiból álló kutatócsoportja.