A mesterséges édesítőktől több a sztrók és a demencia

Azoknak, akik naponta legalább egyszer „diétás" üdítőt isznak, majdnem háromszor akkora a kockázatuk a sztrók és a demencia kialakulására, mint azoknak, akik sohasem fogyasztottak ilyen üdítőt. A Bostoni Egyetemen három generációra kiterjedő kutatás eredményeként megállapították, hogy a mesterséges édesítővel édesített italok még a cukornál is károsabbak.

Bár nem találtunk összefüggést a sztrók vagy a demencia és a cukrozott üdítők fogyasztása között, az biztos, hogy nem egészséges választás. Azt tanácsoljuk, hogy rendszeres fogyasztásra használják a vizet a cukrozott vagy mesterséges édesítőszerrel készült italok helyett – javasolja Matthew Pase, a neurológiai tanszék munkatársa.

Jobban árt, ha "diétás"

Azt is felfedezték, hogy azoknak az embereknek, akik napi rendszerességgel isznak diétás üdítőt, csaknem háromszor akkora a kockázatuk a sztrókra és a demenciára. Ebbe beletartozik az ischaemiás sztrók, ami az agyi erek vérellátásának akadályoztatása miatt jön létre, illetve az Alzheimer-kór okozta demencia.

A dolog iróniája, ami eltorzítja az arányokat, hogy a résztvevők többsége a kaukázusi rasszból került ki, és többen vannak köztük az „egészségtudatosak", akik tudatosan választották a cukros üdítők helyett a cukormenteset.

Köztudott, hogy a hozzáadott cukor fogyasztása negatív hatással van az egészségre. A diétás üdítőket ezért gyakran úgy reklámozzák, mint a cukros üdítők egészséges alternatíváját. Ugyanakkor: mind a cukorral, mind a mesterséges édesítőszerrel készült üdítők fogyasztását szív- és anyagcsere kockázati tényezőkkel hozzák összefüggésbe, vagyis megnövelik az agyi érbetegségek és a demencia (elbutulás) kockázatát.

A kutatás keretében nagyjából 4000, harminc év feletti résztvevőt vizsgáltak mágneses rezonanciás képalkotó eljárással (MRI-vel) és a kognitív képességeket vizsgáló teszttel: mérték az összefüggést az üdítőfogyasztás és az agytérfogat csökkenése, valamint a gondolkodás és a memória között.

Követték továbbá 10 éven át 2888 negyvenöt éves és afölötti résztvevő állapotát a sztrók kialakulásában, és 1484 hatvan éves és afölötti résztvevőét a demencia kifejlődésében.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a fennálló állapotok (kardiovaszkuláris betegség, cukorbetegség, magas vérnyomás) nem magyarázták teljes egészében azt, amit találtak. Például: azok az emberek, akik gyakran fogyasztottak diétás üdítőt, gyakrabban lettek cukorbetegek (ami viszont a demencia kockázatát növeli).

A kutatók azt tanácsolják, legyenek óvatosak mind a diétás, mind a cukros üdítők fogyasztásával. Ahhoz azonban további kutatások szükségesek, hogy kiderülhessen az ok-okozati összefüggés: ha a kísérleti személyek mesterséges édesítőszert kapnak, az negatív hatást gyakorol-e az agyukra.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés