Inkább a melasz, mint az aszpartám!

A melaszt régen a cukorgyártás melléktermékének tekintették, de úgy látszik, napjainkban újra felfedezik az élelmezésben játszott szerepét. Cukortartalma 40-50%, illata és íze nagyon jellegzetes. A szacharóznál kevesebb kalória van benne (100 g-ban 280, szemben 375-tel), tartalmaz B-vitaminokat és ásványi anyagokat, pl. kalciumot, káliumot, vasat, rezet.

Ha cukrot helyettesítünk vele, keveset használjunk belőle, mert nagyon tömény. Erős íze a medvecukoréra hasonlít, jól ízesíthetünk vele pl. gyümölcssalátákat, natúr joghurtot, magvakat, de használhatjuk süteményekbe, kekszekbe, sőt sós ételekbe is. A sós ételekben egy kicsit olyan, mint a méz. Készítsünk például egy mártást olívaolajjal, sóval, borssal, kurkumával és kakukkfűvel a csirke fűszerezéséhez, adjunk hozzá egy kis melaszt, és hagyjuk, hogy a csirke fél napig ebben marinálódjon. Próbálja ki, finom!

Veszélyes édesítőszerek helyett

Az édesítőszerek széles körben elterjedtek, a szupermarketekben kaphatók, még az aszpartám is. Ezeknek a mesterséges anyagoknak a toxicitását azonban számos komoly tanulmány is megerősíti. A toxikus hatáson kívül hamis információkat továbbítanak a hipotalamuszba, és ezután az agy „inzulinos” választ indít, ami hipoglikémiához vezet, mivel serkenti a vágyat arra, hogy együnk.

Vajon hányan fogyasztják az édesítőszereket cukor helyett? És közülük hányan látják meglepve a súlyuk növekedését? Ez nem is olyan meglepő, ha értjük a fenti mechanizmust. Ezek után csökkentsük a cukor fogyasztását, cseréljük ki például a cukrot kis melaszra, és ne használjunk mesterségesen előállított cukorpótlókat.

Ásványi anyagok

Az ásványi anyagok elengedhetetlenek a szervezet működéséhez. Sajnos egyre kevesebbhez jutunk hozzájuk a modern „ipari” étrend, a feldolgozott és kezelt, színező- és tartósítószerekkel, adalékokkal dúsított élelmiszerekkel. A melasz jelentős mennyiségű mikrotápanyagot tartalmaz, van benne például réz (7 ppm), cink (10 ppm), vas (200 ppm) és mangán (200 ppm).

Senki sem állítja, hogy a melasz az egészség forrása, de az kétségtelen, hogy jobb, mint a finomított cukor üres kalóriája, vagy a mesterséges édesítőszerek.

(Franciából fordította: boka)