Kén: kicsit büdös, de jótékony hatású

A kén olyan ásványi anyag, amelyet az ókortól kezdve ismernek. Szerepet játszik a fehérjék anyagcseréjében és a méregtelenítésben. A testben felhalmozódó felesleges kén azonban problémákat okozhat. Kén sok, fehérjében gazdag élelmiszerben megtalálható. Nézzük, hogy mely ételekben van, és hogy milyen szerepet játszik egészségünkben ez az ásványi anyag.

Mit tegyünk a fájdalmas vádligörcs ellen?

Az emberek mintegy 40 százaléka szenved fájdalmas lábikragörcstől. A hirtelen jelentkező, igen kellemetlen fájdalom leginkább a sportolókat, nőket, várandósakat és időseket érinti. A vádligörcs sok esetben éjszaka lép fel, és a fájdalom megzavarja az alvást. Általában elég, ha gondoskodunk az ásványi anyagok, pl. a magnézium vagy a kálium pótlásáról.

Inkább a melasz, mint az aszpartám!

A melaszt régen a cukorgyártás melléktermékének tekintették, de úgy látszik, napjainkban újra felfedezik az élelmezésben játszott szerepét. Cukortartalma 40-50%, illata és íze nagyon jellegzetes. A szacharóznál kevesebb kalória van benne (100 g-ban 280, szemben 375-tel), tartalmaz B-vitaminokat és ásványi anyagokat, pl. kalciumot, káliumot, vasat, rezet.

Izgalmas hűsítő italok gyógynövényekkel

Ahogyan fent, úgy lent – tartja az ősi bölcsesség. Földünk vizei háromnegyed részben foglalják el bolygónk felszínét. A hasonlóságok és párhuzamok mellett azt is tudjuk, hogy szervezetünk hasonló arányban tartalmaz vizet, testünk mintegy 75%-a vízből áll. Minden folyamatnak tehát, ami a szervezetünkben lejátszódik, elegendő vízre van szüksége.

Ásványi anyagok nélkül nincs egészség

Az ásványi anyagok a környezetben a kőzetekben vagy ércekben előforduló vegyületek. A talajba kerülnek, és onnan szívódnak fel a növényekbe, ezek közvetítésével kerülnek a szervezetünkbe. Fontosságukat az is jelzi, hogy míg a szervezet képes néhány vitamin előállítására, ásványi anyagokat nem tud szintetizálni, azokat kívülről kell bevinni táplálkozással.

Koncentrált életerő – a csírák csodálatos világa

A mag a fiatal növény tápanyagraktára, a csírák tehát rendkívül táplálóak, hiszen koncentrált formában tartalmazzák mindazt, amire a növénynek a fejlődéséhez szüksége van. A növények enzimtartalma ilyenkor a legmagasabb, ezek jól támogatják az emésztést és az egész anyagcserét, emellett minden csíraféle bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban is.

Élelmiszerek ásványi erővel

A vitaminokhoz hasonlóan szervezetünk az ásványi anyagokat sem képes előállítani. Mivel ezek egészségünk számára elengedhetetlenek, az élelmiszerekkel kell pótolni őket. Az ásványi anyagok befolyásolják pl. az idegek és az izmok működését, a vér képzését és mennyiségét. A következő élelmiszerek segítenek az egészséges ásványianyag-egyensúly kialakításában.

Ásványi anyagokban gazdag élelmiszerek

A vitaminokhoz hasonlóan az ásványi anyagokat sem tudja előállítani az emberi szervezet. Mivel azonban egészségünk fenntartásában döntő szerepük van, a napi táplálékkal kell ezeket bevinni. Az ásványi anyagok befolyással vannak anyagcserénkre, fontosak az idegrendszer és az izmok, a vérképződés és a növekedés számára. Kiegyensúlyozott és változatos táplálkozással általában el tudjuk látni a szervezetet minden fontos ásványi anyaggal.

Zöldségek ereje

Bizonyára Ön is ajánlgatta már gyermekének, hogy egyen sárgarépát és céklát. Bizony, nem árt tudni, milyen táplálóak ezek a saláták. Ráadásul nem csak tele vannak vitaminokkal meg ásványi anyagokkal, de a testzsírt sem növelik.