Élelmiszerek ásványi erővel

A vitaminokhoz hasonlóan szervezetünk az ásványi anyagokat sem képes előállítani. Mivel ezek egészségünk számára elengedhetetlenek, az élelmiszerekkel kell pótolni őket. Az ásványi anyagok befolyásolják pl. az idegek és az izmok működését, a vér képzését és mennyiségét. A következő élelmiszerek segítenek az egészséges ásványianyag-egyensúly kialakításában.

Lencsefélék

A lencseféléknek fontos helyük van táplálkozásunkban. Az utóbbi években a lencsét hallal vagy gyümölcsökkel is kombinálják. Mindegy, hogyan szereti a hüvelyeseket, fontos, hogy ezeket mindig legyenek az étlapon. A lencsefélék nemcsak vasban gazdagok (8 mg 100 g-ban), de nagy mennyiségű káliumot, rezet, magnéziumot, mangánt és cinket is tartalmaznak.

Sok vas, sok kalóriaSzárított sárgabarack

Szárított sárgabarack több, mint a friss gyümölcs. Az az előnye, hogy a szárítás után magasabb benne az ásványi koncentráció: 100 g szárított barackban például ötször több kálium van, mint a friss sárgabarackban. A kálium egyebek között a vízháztartás szabályozásában és az idegi impulzusok továbbításában nélkülözhetetlen.

De a dolognak van egy gyengéje is: több cukrot is tartalmaz a frissnél, így a kalóriatartalma félelmetesen növekszik. Míg 100 g friss sárgabarack mindössze 40 kalóriát tartalmaz, a szárított változat 241 kalóriát.

Disznóparéj (amaránt)

A disznóparéj ugyanúgy, mint a quinoa és a hajdina, az úgynevezett pszeudo-gabonafélékhez tartozik. (A gabonához hasonló keményítőtartalmú magok, de nem tartoznak a gabonák családjához.) Mivel a disznóparéj nem tartalmaz glutént, jó alternatívát kínál a lisztérzékenyeknek.

Vargányafélék

A vargányafélék az erdei gombák családjába tartoznak, és ezért csak szezonálisan kaphatók. Használja ki ezt az időszakot, hogy krémes gombalevest vagy egy ízletes gombapörköltet varázsoljon az asztalra. Salátaként, valamint tészta- és rizsételek is jól illik.

A vargányafélék a vadon termő gombák között a legmagasabb ásványianyag-tartalmúak, 100 g gomba 187 mikrogramm szelént és 1500 mikrogramm cinket tartalmaz. A cink többek között fontos a gyermekek és serdülők növekedéséhez, ám fontos szerepet játszik az immunrendszer erősítésében is.

Köles

Kölest Európában csak ritkán használnak, ám ez a gabona tele van értékes összetevőkkel: 100 g köles például majdnem 7 mg vasat tartalmaz, ami több, mint ami a húsban és vastartalmú zöldségekben, például a spenótban van. A vas fontos többek között a szervezet számára az oxigénszállításban. Az aranysárga kölesmagoknak még többet is kínálnak: sok magnéziumot, mangánt, rezet és a cinket.

Szója

A szója nemcsak vegetáriánusoknak ajánlott, ugyanis a szójabab és az abból előállított termékek különösen gazdagok ásványi anyagokban. A tofu például majdnem annyi vasat tartalmaz, mint egy szelet hús – 100 g-ban 5,5 mg vas van. A szárított szójababban főleg kálium, réz, mangán és cink van.

Minden állati termékről azért ne mondjon le a szójabab javára, mert éppen az állati termékekből származó vasat kezeli jobban a szervezet.

(Németből fordította: Koncz László)