Még veszélyesebb édesítőszer: neotám

A legújabb toxikus élelmiszer-adalékok egyike a neotám nevű mesterséges édesítőszer. Az Európai Unióban, ahol 2010 novemberétől ízfokozóként elfogadták, E961 megnevezés alatt ismert. A NutraSweet – a Monsanto korábbi részlege, az aszpartám eredeti gyártója – által gyártott neotám 13 000-szer édesebb, mint az asztali cukor, és körülbelül 30-szor édesebb, mint az aszpartám. Az aszpartám képletén alapul, annak ellenére, hogy az FDA-hoz érkező panaszok 80%-a az aszpartámra adott kedvezőtlen reakciókkal kapcsolatos.

A neotám lényegében aszpartám és 3,3-dimetilbutil – amelynek jelenléte a fenilalanin termelődés csökkenését okozza, ami állítólag biztonságossá teszi a szert a PKU-ban (fenilketonúria, egy öröklődő anyagcserezavar) szenvedők számára. Ezért a neotámot, az aszpartámtól eltérően, nem kell PKU-ra figyelmeztető címkével ellátni. Sajnos, valójában a neotám valószínűleg egy, az aszpartámnál is erősebb és veszélyesebb neurotoxin, immunotoxin és excitotoxin.

A neotám védelmezői azt állítják, hogy a megnövekedett méregtartalom miatt nem kell aggódni, mivel a kívánt hatás eléréséhez a neotámból kevesebbre van szükség. Mindazonáltal a Monsantónak a neotámra vonatkozó saját, engedélyezés előtti tanulmányai is káros reakciókat tártak fel, és nem voltak olyan független tanulmányok, melyek biztonságosnak találták volna szert.Mit válasszunk cukor helyett?

Engedélyezett a neotám az organikus élelmiszerekben?

Miközben egyesek arról panaszkodnak, hogy a neotám engedélyezett organikus élelmiszerekben, erre semmilyen kézzel fogható bizonyíték nincs. Ugyanez igaz arra a híresztelésre is, hogy a neotámnak nem kell szerepelnie az organikus élelmiszerek címkéjén.

A Cornucopia Institute cáfolata szerint: „Az organikus élelmiszerek nem tartalmazhatnak mesterséges adalékokat, kivéve, ha megtörtént ezen adalékok kérvényezése és a Jóváhagyott és Engedélyezett Összetevők Amerikai Listáján (7 CFR 205.605) való megjelenésének jóváhagyása.… A neotámmal kapcsolatban nem érkezett ilyen kérelem, és nem történt meg a jóváhagyás, ezért (Amerikában) legálisan nem adható hozzá organikus élelmiszerekhez… Direkt élelmiszer-adalékként a neotámnak az összetevők listáján is szerepelni kellene, ezért azok az organikus élelmiszer-előállítók, akiknek a terméke neotámot tartalmazna, és azt nem szerepeltetnék a listán, ezzel is törvényt sértenének.”

Miért veszélyes a neotám?

A neotám szteroidok tekintetében hasonló az aszpartámhoz, ezért érdemes mindkettőt kerülni. Ráadásul, úgy tűnik, hogy a neotám még mérgezőbb, mint az aszpartám. A mérgező édesítőszerek elkerülésének egyik legjobb módja, ha „biotermék” címkével ellátott élelmiszereket vásárolunk. (Biotermékről akkor beszélhetünk, ha a bio összetevők aránya 95-100 százalék között van. Ha ez csak 70-94 százalék, akkor a címke csak utalhat az öko tartalomra, a bio vagy öko jelző használata már ebben az esetben is a fogyasztó megtévesztése. Ennél alacsonyabb arányú bio tartalomnál erre hivatkozni sem szabad.)

Az aszpartámra jellemző minden egészségkárosító tulajdonság igaz a neotámra is. Ráadásul a hozzáadott 3,3-dimetilbutiraldehid blokkolja az aszpartámsav és fenilalanin közti peptidláncot lebontó enzimeket, s ezzel csökkenti a szabad fenilalanint. Emiatt nem kell címkén figyelmeztetni azokat a személyeket, akiknek az anyagcseréje nem tudja megfelelően kezelni a fenilalanint.Olvassuk a címkéket!

A neotám a magas hőmérséklettel szemben is ellenállóbb, mint az aszpartám, ezért élelmiszerek szélesebb körében, például sütőben készült termékeknél is alkalmazzák. Ezen felül az aszpartámnak a szervezetünk által történő lebontása során keletkező egyik mellékterméke a formaldehid, amely már igen kis adagban is erősen mérgező hatású. Maga a 3,3-dimetilbutiraldehid erősen gyúlékony, bőr-, szem- és légzőszervi irritációt okozhat.

Aszpartám és neotám – a diétázók legnagyobb ellensége?

A mesterséges édesítőszerekre alkalmazott leghatékonyabb marketing- és reklámtaktika az az állítás, hogy segítenek az elhízás elleni csatában. Sajnálatos módon azonban ez nem így van. Valójában a kutatások és az epidemiológiai adatok szerint ennek az ellenkezője igaz, és a mesterséges édesítőszerek, például az aszpartám és a neotám is hajlamossá tehetnek a súlynövekedésre.

Ennek egyik oka az, hogy a fenilalanin és az aszpartámsav gyorsan stimulálja az inzulin- és leptin felszabadítást. Ez a két hormon részt vesz a jóllakottság érzés kialakulásában és a zsírok tárolásában. Az anyagcsere-szabályozás terén is elsődleges hormonok. Ezért aztán, bár cukor formájában nem juttattunk be kalóriát a szervezetünkbe, az aszpartám és neotám mégis növelheti a szervezetünk inzulin- és leptinszintjét. A megnövekedett inzulin- és leptinszint pedig az elhízás, a cukorbetegség és korunk számos más krónikus betegsége mögött álló negatív „erő”.

(Forrás: sott.net, angolból fordította: Harrach Orsolya)