Zöldségekkel a hasnyálmirigy-gyulladás ellen

Érdekes felfedezés látott napvilágot: a zöldségfélék, főzeléknövények fogyasztása véd a nem epekő eredetű hasnyálmirigy-gyulladás ellen. A gyulladás olykor fordul elő, amikor az emésztőenzimek a hasnyálmirigyen belül válnak aktívvá, és magát a mirigyet kezdik emészteni. Öt közül egy esetben az akut pankreatitisz súlyos tünetekkel jár, potenciálisan életveszélyes állapot.

A pankreatitisz vagy hasnyálmirigy-gyulladás értelemszerűen a hasnyálmirigy – a gyomor mögött elhelyezkedő mirigy – gyulladása. Ez a mirigy egyebek között, emésztőenzimeket bocsát ki az étel lebontásához. Most a British Medical Journal tette közzé azt a tanulmányt, amelyben ez áll: Az előző kutatások arra engednek következtetni, hogy a szabad gyökök túlzott termelődésével függ össze a hasnyálmirigy-gyulladás. (A szabad gyökök termelődése a sejttevékenység velejárója.) Továbbá, az antioxidánsok szintje megnövekszik a betegség kapcsán. Ezért arra voltak kíváncsiak a szerzők, hogy vajon az antioxidáns-szintben levő kiegyensúlyozatlanság – ami a táplálkozással függ össze –, teheti-e a hasnyálmirigyet érzékennyé a szabad gyökökre, és így növelheti-e a gyulladás kockázatát.Több zöldség - nagyobb védelem

Svédországban 80 000 fős, felnőttekből álló csoport egészségi állapotát követték nyomon 11 éven át. Kitöltöttek egy részletes táplálkozási kérdőívet 1997-ben arról, milyen gyakran fogyasztottak az előző évben a felsorolt 96 féle élelemből. Kiderült, az átlagos zöldségfogyasztás 2,5 adag volt naponta, a gyümölcsfogyasztás pedig szűken 2 adag. Általában véve a férfiak, a dohányosok és az alacsonyabb iskolai végzettségűek ettek kevesebb zöldséget.

A 11 éves követési idő alatt 320 embernél fejlődött ki olyan akut hasnyálmirigy-gyulladás, amely nem epekő-komplikáció következménye volt. Az eredményt befolyásoló tényezőket számba véve az elemzés azt mutatta, hogy azoknál, akik a legtöbb zöldségfélét ették – több, mint 4 adagot naponta –, 44%-kal kevésbé volt valószínű, hogy megbetegedtek pankreatitiszben, mint azok, akik a legkevesebbet – napi 1adagnál is kevesebbet – ettek.

A zöldségfélék azoknak nyújtották a legnagyobb védelmet, akik egy pohárnál több alkoholt fogyasztottak egy nap, és azoknak, akik túlsúlyosak voltak. (Az alkoholfogyasztóknál 71%-kal, az elhízottaknál 51%-kal csökkent a hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásának kockázata, ha bőségesen éltek a zöldségfélékkel, szemben azokkal, akik a legkevesebbet fogyasztották.)

A legkézenfekvőbb magyarázat a zöldségfélék védő hatására a magas antioxidáns-szint – mondják a szerzők. Hogy a gyümölcsök miért nem számítottak magas antioxidáns-szintjük ellenére? Feltehetőleg fruktóz (gyümölcscukor) tartalmuk miatt, amely az antioxidáns tartalom ellen hatott. Az előző kutatások ugyanis a fruktózt a szabadgyök-termeléssel hozták összefüggésbe.

(Forrás: Független.hu)