A világ első mesterséges hasnyálmirigye

A négyéves ausztrál Xavier Hames az 1-es típusú diabétesz kezelését célzó úttörő beavatkozás során kapta meg a mesterséges hasnyálmirigyet. Ő a világon az első, aki a klinikai kísérletek után használja az új eszközt, amely a hasnyálmirigy biológiai működését utánozza abban, hogy előre jelzi az alacsony vércukorszintet, és leállítja az inzulin bevitelét.

A világ első mesterséges hasnyálmirigyeA négyéves ausztrál kisfiú az 1-es típusú diabétesz kezelését célzó úttörő beavatkozás során kapta meg a mesterséges hasnyálmirigyet. Xavier Hames a világon az első beteg, aki a klinikai kísérleteket követően használja az új eszközt, amely úgy néz ki, mint egy mp3 lejátszó, és a testére rögzítve néhány csővel csatlakozik be a szervezetébe. Az inzulinpumpa rendszer azt a célt szolgálja, hogy el lehessen kerülni a betegség hatásának szoros megfigyelésének és kezelésének, például a napi injekciózás szükségességét. Egyes típusú diabétesz akkor alakul ki, amikor a szervezet nem képes a vércukorszint szabályozásáért felelős inzulin hormon termelésére.

„A technika a hasnyálmirigy biológiai működését utánozza abban, hogy előre jelzi az alacsony vércukorszintet, és leállítja az inzulin bevitelét” – írta közleményében a nyugat-ausztráliai egészségügyi minisztérium. „Ezzel pedig elkerülhetők az alacsony vércukorszint súlyos következményei, például a kóma, a görcsroham, vagy súlyos esetben a halál.”

Hames édesanyja, Naomi elmondta, hogy az eszköz máris nagymértékben javított kisfia életén, aki 22 hónapos kora óta szenved a betegségben.

„A pumpa beültetésével megnyugodhattunk, hogy Xavier biztonságban van, amikor mindnyájan alszunk éjszaka, és az egész nap folyamán is” – mondta. „Mivel az eszköz vízálló, a vízi sportokat is ugyanúgy élvezheti, mint a barátai és a családunk többi tagja.”

Az új eszközt a Princess Margaret Gyermekkórházban és más ausztrál kórházakban folytatott ötévnyi klinikai kísérletet követően fejlesztették ki. Ára körülbelül 10 000 ausztrál dollár (2.100.000 Ft).