A legtöbb 1-es típusú cukorbetegnek van még inzulintermelő sejtje

A legújabb kutatás szerint az 1-es típusú cukorbetegek többsége rendelkezik még aktív inzulintermelő sejtekkel a hasnyálmirigyben – pedig a kutatók eddig úgy vélték, hogy a betegség kialakulásától számított néhány éven belül az összes ilyen sejt elpusztul. Az eredmények arra utalnak, hogy egy napon lehetővé válhat e sejtek megmentése vagy pótlása.

A legtöbb 1-es típusú cukorbetegnek van még inzulintermelő sejtjeDiabetologia szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban azonban brit kutatók arról számoltak be, hogy egy új technika segítségével az inzulin a korábbinál érzékelhető sokkal alacsonyabb szintjét is ki tudták mutatni. Hetvennégy 1-es típusú cukorbeteget vizsgáltak, és kiderült, hogy 73 százalékukban vannak működő béta-sejtek, amelyek az inzulin alacsony szintjét termelik, függetlenül attól, mennyi ideje szenvednek a páciensek a betegségben.

„Az a tény, hogy az inzulinszint étkezés után megemelkedik, azt jelzi, hogy ezek a béta-sejtek természetes módon reagálni tudnak a táplálékra, ami arra utal, hogy vagy immunisak a támadásra, vagy képesek regenerálódni” – magyarázta a kutatás vezetője, Dr. Richard Oram, az Exeteri Egyetem orvosi karának munkatársa.

Dr. Matthew Hobbs, a Diabetes UK tudományos igazgatója így reagált az eredményekre: „Tudjuk, hogy az 1-es típusú diabéteszesekben az inzulinkiválasztás akár viszonylag alacsony szintjének megőrzése vagy helyreállítása is megelőzheti a hipoglikémiát (kórosan alacsony vércukorszintet), és csökkentheti a szövődmények kockázatát, ezért rengeteg kutatás foglalkozik azzal, hogyan lehetne új sejteket beültetni a szervezetbe. Ez az új kutatás azt mutatja, hogy egyes betegek saját béta-sejtjei megmaradnak, így a jövőben lehetővé válhat ezeknek a sejteknek a regenerálása. Az is lehetséges,” – tette hozzá Hobbs, „hogy ha megértjük, miért marad meg egyesekben az inzulintermelés, míg másokban teljesen elveszik, azzal választ kaphatunk az 1-es típusú diabétesz biológiájával kapcsolatos kérdésekre, ami előrébb vihet bennünket a betegség gyógyítása felé.”