Így csökkentheti a vércukorszintjét

A megemelkedett vércukorszint a cukorbetegség tipikus jele. A diabéteszesek száma rohamosan nő, a betegeknek általában gyógyszerekre vagy inzulinra van szükségük a vércukorszint szabályozásához. A vércukorszint csökkentése gyakran természetes módon is lehetséges, az alábbi tanácsok azoknak is hasznosak lehetnek, akik szeretnék megelőzni a cukorbetegséget.

Mitől lehet még cukorbeteg?

Az életkor, a testtömeg-index, a derék-körméret, a testmozgás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a diabétesz családi kórtörténete, valamint a béta-blokkolóval és vízhajtó gyógyszerekkel végzett kezelések számításba vétele után a sztatinokat szedőkben 46 százalékkal magasabb volt a diabétesz kockázata, mint azokban, akiket nem kezeltek ilyenekkel.

Cukorbetegség az éjszakai műszaktól?

A glükóz tolerancia – vagyis a vércukorszintünk szabályozásának képessége – az egészséges emberek esetében este alacsonyabb, mint reggel, ezért a több műszakban dolgozók nagyobb eséllyel szenvedhetnek cukorbetegségben. Az éjszakai munka nem küszöbölhető ki teljesen a mai világban, de vannak olyan időszakok, amikor optimálisabb lehet a táplálékbevitel.

Hamarosan valósággá válhat az inzulin tabletta

Egy nemrég bemutatott vizsgálat patkányokon sikeresen tesztelte a szájon át adható inzulint. Jelenleg a világon 350 millió cukorbeteg él, és mind az egyes típusú cukorbetegegeknél, mind pedig a kettes típus előrehaladott stádiumában alapvető a kieső inzulinfunkció pótlása, azonban a napi többszöri injekciók kényelmetlenséggel járnak a betegek számára.

A lányok egyre korábban érik el a pubertáskort

A legújabb felmérési adatok szerint az Egyesült Államokban manapság sokkal fiatalabb korban érik el a lányok a pubertást, mint a korábbi évtizedekben, ez pedig a szakértők szerint főként az országos méretű elhízás-járvány számlájára írható. A kutatók több mint 1200, hat és nyolc év közötti kislány életét kísérték figyelemmel a 2004 és 2011 közti időszakban.

Reggelizni vagy nem reggelizni?

A Harvard Egyetem Közegészségügyi Iskola szakemberei szerint a reggeli kihagyása nagy terhet ró a szervezetre, megnöveli az elhízás és a cukorbetegség kockázatát, férfiaknál pedig akár 27 százalékkal is megemelheti a szívroham vagy a szívbetegség előfordulásának esélyét. De vajon tényleg ilyen fontos dolog volna a reggeli vagy a szakemberek csak túlreagálják?

Tompítja az agyat a magasabb vércukorszint

Rossz hír az édesszájúak számára: a túl sok cukor árt a memóriának. A vércukorszint alacsonyan tartása ugyanis jót tesz az agynak, míg a túl sok édesség fogyasztása, illetve a más okból felszökött érték memóriaproblémákat okozhat – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint a vércukorszint beállítása segíthet megelőzni a korral járó szellemi hanyatlást.

A legtöbb 1-es típusú cukorbetegnek van még inzulintermelő sejtje

A legújabb kutatás szerint az 1-es típusú cukorbetegek többsége rendelkezik még aktív inzulintermelő sejtekkel a hasnyálmirigyben – pedig a kutatók eddig úgy vélték, hogy a betegség kialakulásától számított néhány éven belül az összes ilyen sejt elpusztul. Az eredmények arra utalnak, hogy egy napon lehetővé válhat e sejtek megmentése vagy pótlása.

A bőséges reggeli segíthet a cukorbetegeken

Azoknak a pácienseknek, akik három hónapon keresztül bőségesen reggeliztek, a kísérlet végére alacsonyabb lett a vércukorszintjük, egyharmaduk pedig még a cukorbetegségre szedett gyógyszerek dózisát is csökkenthette – állítják izraeli tudósok, akik a European Association for the Study of Diabeteséves találkozóján ismertették a kutatási eredményeiket.

Milliók életét mentheti meg a paradicsompirula

Senki nem szeretne napi három kiló paradicsomot elfogyasztani, akármennyire egészséges is. De mi lenne, ha a zöldség héjában található jótékony hatóanyagokat egyetlen pirulába zárnánk, és így mindenki élvezhetné a paradicsom egészségvédő hatásait? A szívroham és agyvérzés megelőzésére alkalmazható, jelenleg tesztelés alatt álló étrend-kiegészítő, az Ateronon segítségével mindez hamarosan elérhetővé válhat.