Így csökkentheti a vércukorszintjét

A megemelkedett vércukorszint a cukorbetegség tipikus jele. A diabéteszesek száma rohamosan nő, a betegeknek általában gyógyszerekre vagy inzulinra van szükségük a vércukorszint szabályozásához. A vércukorszint csökkentése gyakran természetes módon is lehetséges, az alábbi tanácsok azoknak is hasznosak lehetnek, akik szeretnék megelőzni a cukorbetegséget.

Vércukor és cukorbetegség

A vércukorszint azt jelzi, mennyire magas a glükóz mennyisége a vérben. A glükóz a vérben fontos energiaforrás a szervezetünk számára, különösen az agy és a vörösvérsejtek nyerik energiájukat a glükózból. A vércukorszintet elsősorban két hormon, az inzulin és a glukagon szabályozza. Míg az inzulin csökkenti a vércukorszintet, a glukagon felemeli. A glukagon mellett az adrenalin, a kortizol és a pajzsmirigyhormonok is hozzájárulhatnak a vércukorszint növekedéséhez.

Az inzulin csökkenti a vércukorszintet azzal, hogy a glükózt vérből a sejtekbe szállítja. Ezután a glükóz vagy tárolódik, vagy energiává alakul, különösen a máj- és az izomsejtekben. Ezzel a folyamattal ismét csökkent a vércukorszint.

A cukorbetegségnél azonban ez a mechanizmus zavart szenved. Míg az 1-es típusú cukorbetegeknél inzulinhiány lép fel, a 2-es típusúaknál elegendő inzulin termelődik, az inzulin azonban már nem tudja továbbítani a glükózt a sejtekbe. Mindkét esetben állandóan emelkedett vércukorszint jelentkezik. Ez hosszú távon komolyan károsíthatja az idegeket és a véredényeket, valamint a szemet és a veséket.

Csökkentés – de hogyan?

A cukorbetegeknek általában olyan tablettákat ír fel az orvos, amelyek növelik az inzulintermelést vagy pozitívan befolyásolják az inzulinrezisztenciát. Sok esetben injekció formájában rendszeresen be kell adni az inzulint. Ezen eljárások mellett a vércukorszint bizonyos élelmiszerekkel és magatartási szabályok betartásával is csökkenthető. Az ilyen természetes vércukorszint-csökkentők mellett azonban továbbra is szedni kell gyógyszereket.

10 javaslat, amelyek nem csak cukorbetegeknek segítenek

A 10 tipp a vércukorszint csökkentésére alkalmas egészséges embereknek, valamint az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegek számára. Azoknak, akiknek nincs cukorbetegségük, segíthetnek a betegség megelőzésében.

1. kerülje a stresszt

Ha Ön stresszes, a szervezet termeli a kortizol stresszhormont. Ez más hormonokkal, például glukagonnal együtt biztosítja a vércukorszint emelkedését. Tehát minél nyugodtabb, annál inkább pozitív hatással lesz a vércukorszintjére. A stressz elkerülése érdekében a relaxációs technikák, mint a jóga vagy az autogén tréningek jól alkalmazhatók. Tervezze meg a pihentető szüneteket a mindennapi életben, ahol és amikor el tudja végezni a relaxációs gyakorlatokat.

A stressz elkerülése érdekében fontos, hogy eleget aludjon, mert az elégtelen alvás a stresszhormonok növekedését okozza, ami viszont ismét a vércukorszint emelkedéséhez vezet.

2. Élelmiszerek alacsony GI-vel

Főleg olyan élelmiszereket fogyasszon, amelyeknek alacsony a glikémiás indexe (GI). A glikémiás index azt jelzi, hogy a szénhidrátban gazdag ételek mennyire befolyásolják a vércukorszintet. A glükóznak, amelyet nem kell átalakítani, és így közvetlenül bejuthat a vérbe, 100 a glikémiás indexe. Az 50-es glikémiás indexű táplálék csak a felére növeli a vércukorszintet a tiszta glükózhoz képest. Alacsony glikémiás indexű élelmiszerek például a teljes kiőrlésű termékek, hüvelyesek, zöldségek és bizonyos gyümölcsfajták.

3. Csökkentse testsúlyát

Ha 2-es típusú cukorbetegsége van és túlsúlyos, fontos, hogy csökkentse a súlyát. Az elhízás hosszú távon elősegíti az inzulinrezisztencia kialakulását. Az elhízás növeli az inzulinigényt is. Fordítva ez azt jelenti, hogy a súlycsökkenés a vércukorszint csökkenéséhez vezethet.

4. Kerülje a túl sok zsírt

A zsír nem hiányozhat a napi táplálkozásból, de az elfogyasztott mennyiség nem lehet túl magas. Napi 80 gramm zsír ajánlott. Különös gonddal kell ügyelni arra, hogy elkerülje a telített zsírokat tartalmazó élelmiszereket. A telített zsírsavak ugyanis – amelyek túlnyomórészt állati eredetű élelmiszerekben fordulnak elő – elősegítik az inzulinrezisztenciát. Az inzulinrezisztenciát pozitív módon befolyásoló, többszörösen telítetlen zsírsavak ajánlottak. Ezek nagy mennyiségben vannak jelen a halakban és a szójatermékekben.

5. Ügyeljen arra, mit iszik

Nemcsak az élelmiszerek, hanem bizonyos italok is növelhetik a vércukorszintet. A magas cukortartalmúak közé tartozik például sok gyümölcslé, a cukoros limonádé. A cukorbetegek számára legjobb az ásványvíz vagy cukrozatlan tea. A tea – főként a zöld tea – különösen pozitív hatással van a vércukorszintre. Kimutatták, hogy a zöld tea csökkentheti a vércukorszintet. Ily módon a zöld tea segít megelőzni a cukorbetegséget, de pozitívan hathat a meglévő betegségekre is.

A cikk még nem ért véget, kérem, lapozzon!