Így csökkentheti a vércukorszintjét

6. Mozogjon rendszeresen

Sportoláskor az izmok keményebben dolgoznak, és több energiát fogyasztanak, mint nyugalomban. A megnövekedett energiafogyasztás több glükózt éget el és csökkenti a vércukorszintet. Ezenkívül az elegendő testmozgás ellensúlyozza az inzulinrezisztenciát is. A megfelelő testmozgás fontos a magas vércukorszintnél, de azért is, mert elősegíti a súlycsökkenést. Ha eddig keveset, vagy egyáltalán nem sportolt, akkor nem kell rögtön túlzásba vinni: kezdje el rövid távolságokkal, vagy menjen fel a lépcsőn a lift használata helyett. Hét végén szívjon friss levegőt, tegyen hosszabb sétát.

7. Használjon édesítőszert cukor helyett

Míg a cukor növeli a vércukorszintet, az édesítőszerben nincsenek szénhidrátok, amelyek befolyásolják a vércukorszintet. Így a vércukorszint nem változik. Ha nem szeretne édesítőszert használni, használhat helyette steviát is. A stevia növény magas édességtartalmú, ezért ideális cukor és édesítőszer helyettesítésére. A stevia különösen előnyös a cukorbetegek számára, mivel néhány összetevője segíthet a vércukorszint csökkentésében.

8. Fűszerezze az ételeket fahéjjal

A fahéj az egyik leghatékonyabb vércukorcsökkentő. A javasolt napi adag legalább 1 milligramm fahéj. Ahhoz, hogy elegendő fahéjat fogyasszon, fűszerezheti vele pl. a teát vagy a kávét. Ugyanígy tehet egy csipetnyi fahéjat a reggeli müzlibe vagy a gyümölcssalátába, de pl. a rizspudingra is mehet egy csipetnyi fahéj.

9. Fogyasszon elegendő gyümölcsöt

Az alma különösen pozitív hatással van a vércukorra, mert nagy mennyiségű pektint tartalmaz. Ez biztosítja, hogy az élelmiszerben lévő cukor csak lassan szívódjon fel a vérben. Mivel a pektin elsősorban az alma héjában található, ezt is meg kell enni. Az alma mellett a sárgarépa is jelentős mennyiségű pektint tartalmaz.

A cukorbetegek számára azért is ajánlott a gyümölcsök fogyasztása, mert így elegendő mennyiségű C-vitamint és B-vitaminokat vehetnek fel. Míg a C-vitamin a cukorbetegség szövődményeinek enyhítésére használható, a B-vitaminok ellensúlyozzák a cukorbetegségre jellemző idegi károsodást. Különösen sok C-vitamin van a csipkebogyóban, a homoktövisben és a pirospaprikában, míg a B-vitamin élesztőben, friss napraforgómagban és szójababban fordul elő nagyobb mennyiségben.

10. Juttasson be szervezetébe elegendő cinket és krómot

Ügyeljen arra, hogy elegendő mennyiségű cink és króm legyen a szervezetében, a króm nyomelemnek különösen nagy hatása van a vércukorszint csökkentésére. Ezzel ellentétben a króm hiánya magasabb vércukorszintet okozhat. A króm táplálékkiegészítőkkel vagy teljes kiőrlésű kenyérrel, lencsével vagy csirkehússal pótolható.

A króm mellett a cink is befolyásolja a vércukorszint szabályozását. A cink többek között hatással van az inzulintermelésre és az inzulinrezisztenciára. Különösen nagy mennyiségű cink található az osztrigában, a búzakorpában, a zabpehelyben és a napraforgómagban.

Különleges tippek a vércukorszint csökkentéséhez

Azok számára, akik nyitottak az ilyesmi iránt, szeretik az egzotikusat, a vércukorszint csökkentésére vonatkozó alábbi tippek is hasznosak lehetnek:

Aloe vera: az aloe vera termékek csökkentik a vércukorszintet azáltal, hogy javítják az inzulinérzékenységet. Ez lehetővé teszi az inzulin számára a glükóz jobb szállítását a szervezet sejtjeibe.

Rózsás meténg (Catharanthe, madagaszkári örökzöld): a rózsás meténg leveleinek levének vércukorcsökkentő hatást tulajdonítanak. Ennek oka, hogy a növény megnöveli az inzulin felszabadulását, ezért alkalmatlan a nem-cukorbetegek számára, mivel náluk hipoglikémia alakulhat ki.

Gurmar: a gurmar (Gymnema sylvestre) kúszónövény, Indiából, Afrikából és Ausztráliából származik. Pozitív hatással van a vércukorszintre, mivel csökkenti a glükóz felszívódását a vékonybélből a vérbe.

Szójabab: a szójabab nagyon alacsony glikémiás indexű, azaz csak nagyon lassan emeli a vércukorszintet. A szójababnak pozitív hatása is lehet az inzulinérzékenységre, ezért a szójababot nemcsak a meglévő cukorbetegség esetén, hanem annak megelőzésére is ajánlják.

Gyömbér: állítólag csökkenti a vércukorszintet azáltal, hogy javítja az inzulinérzékenységet, így az inzulin jobban eljut a test sejtjeibe. A gyömbér fogyasztása ideális teákban, de kitűnő főételekben, süteményekben is.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha ismert gyógynövényekkel, gyógyteákkal kezelné a cukorbetegségét, itt olvashat egy érdekes cikket:

A legjobb gyógynövények cukorbetegség ellen