Tompítja az agyat a magasabb vércukorszint

Rossz hír az édesszájúak számára: a túl sok cukor árt a memóriának. A vércukorszint alacsonyan tartása ugyanis jót tesz az agynak, míg a túl sok édesség fogyasztása, illetve a más okból felszökött érték memóriaproblémákat okozhat – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint a vércukorszint beállítása segíthet megelőzni a korral járó szellemi hanyatlást.

Tompítja az agyat a magasabb vércukorszintA Neurology című szakfolyóiratban közzétett eredmények szerint ugyanis azok, akiknek magas a vércukorszintjük, nagyobb eséllyel szenvednek memóriazavartól. A kísérletben 141 fő vett részt, 63 éves átlagéletkorral. Egyiküknél sem diagnosztizáltak diabéteszt, vagy azt megelőző állapotot. Közülük az alacsonyabb vércukorszintűek magasabb pontszámot értek el a memóriateszteken. A magasabb vércukorszintűek azonban nehézségekkel küszködtek, amikor 30 perc távlatából vissza kellett emlékezniük 15 szóra. 

A HbA1c glükóz markernél már 7 mmol/mol-nyi emelkedés azt jelentette, hogy a résztvevők kettővel kevesebb szóra emlékeztek. „Ezek az eredmények elárulják, hogy az egészséges emberek számára is hasznos a vércukorszint csökkentése, s ígéretes eszközt jelenthet a demencia megelőzésében. Érdemes megfontolni és tesztelni a csökkentett kalóriabevitelt és a rendszeres testmozgást, mint erre irányuló stratégiát” – mondta Dr. Agnes Floel, a berlini Charite Egyetemi Kórház orvosa. 

Elhízott, napi három és fél adagnál több alkoholt ivó, valamint memória- és gondolkodási zavarokkal küszködő személyek nem vettek részt a kísérletben. A memóriatesztek mellett vérvétellel ellenőrizték a vércukorszintet, valamint az agyműködésüket is megvizsgálták a hippocampus méretének meghatározására. 

„Eddig is tudtuk, hogy a 2-es típusú diabétesz az Alzheimer-kór rizikófaktora, de ez a mostani eredmény azt is bizonyítja, hogy a nem cukorbetegeknél is gyengébb memóriához vezet a magasabb vércukorszint” – tette hozzá Dr. Clare Walton, az Alzheimer Társaság kommunikációs menedzsere.