Milliók életét mentheti meg a paradicsompirula

Senki nem szeretne napi három kiló paradicsomot elfogyasztani, akármennyire egészséges is. De mi lenne, ha a zöldség héjában található jótékony hatóanyagokat egyetlen pirulába zárnánk, és így mindenki élvezhetné a paradicsom egészségvédő hatásait? A szívroham és agyvérzés megelőzésére alkalmazható, jelenleg tesztelés alatt álló étrend-kiegészítő, az Ateronon segítségével mindez hamarosan elérhetővé válhat.

Milliók életét mentheti meg a paradicsompirulaA Cambridge Egyetem tanulmányai szerint a koncentrált likopint tartalmazó kapszula javítja a véráramlást és az erek belső szerkezetét a szívbeteg páciensek esetében, valamint 50 százalékkal növeli az artériák rugalmasságát is. A kutatási adatok alapján úgy tűnik, a szer csökkentheti a Nagy-Britanniában évi 180 000 halálesetért felelős szívbetegségek által okozott sérülések mértékét, valamint a halállal végződő agyvérzések számát (évi 49 000 haláleset). A kutatók remélik, hogy a szer segíthet a reumás ízületi gyulladással és a cukorbetegséggel küzdő pácienseken is, valamint lassíthatja a daganatos betegségek terjedését.

Egy kapszula annyi hatóanyagot tartalmaz, amennyihez csak három kilogramm érett paradicsom elfogyasztásával juthatnánk. Korábbi kutatások megmutatták, hogy a mediterrán típusú, paradicsomban, halakban, zöldségekben, olajos magvakban és olívaolajban gazdag étrend miként segíthet a koleszterinszint csökkentésében, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Az Amerikai Szív Szövetség (AHA) találkozóján nemrég prezentált előzetes kutatások során 36 szívbeteg és 36 egészséges önkéntes szedte a kapszulát két hónapon keresztül. A résztvevők átlagéletkora 67 év volt. Az eredmények szerint a szer javította az endothelium, vagyis az erek legbelső szövetrétegének funkcióit, valamint nitrogén-monoxid szenzitivitását (ez a gáz a felelős a testedzés közben az erek tágulásáért).

„Ezek az eredmények már önmagukban is elég jelentősek, de további kutatásokra van szükség, hogy bizonyíthassuk, a kapszula valóban csökkenti a szívrohamok és agyvérzések előfordulási arányát” – nyilatkozta Ian Wilkinson, a Cambridge Egyetem klinikai kutatásokért felelős részlegének munkatársa.

„Egyelőre még korai lenne messzemenő következtetéseket levonni, de annyi bizonyos, hogy a vizsgálati eredmények a legmerészebb várakozásainkat is felülmúlták” – tette hozzá Peter Kirkpatrick, az Ateronont kifejlesztő CamNutra nevű cég orvosi tanácsadója.

A tudósok remélik, hogy ez a szer jelentheti az alternatívát a sztatinokkal szemben azoknak a betegeknek, akik nem szedhetik a koleszterin-csökkentő hatású szereket.

„Bár most úgy tűnik, a likopin valóban jótékony hatással van a véráramlásra, egyelőre még nem sikerült bizonyítani, hogy a szívbetegségek megelőzésében is fontos szerepe lehet” – vélekedett Mike Knapton, a Brit Szív Alapítvány munkatársa. „A mediterrán típusú étrend jótékony hatásait egyelőre úgy élvezhetjük leginkább, ha sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk.”