A szex és a szív egészsége – van kockázat?

Kevés férfinak nem jön meg legalább időnként a kedve a szexhez. Ám idősödve néha elgondolkodnak azon, vajon a szex nem jelent-e túl nagy megterhelést a szívnek. Ez a kérdés persze afféle ugratásnak tűnhet, pedig fontos – és most már a tudomány is válaszol rá. Jó hír, hogy a vizsgálatok szerint a futópad jobban igénybe veszi a szívet, mint a matrac akrobatika.

Szelén, a Holdistennő kincse

A szelén az egyik alapvető nyomelem. Az emberi szervezetben hasonló a funkciója, mint az E-vitaminé: segít megkötni a szabad gyököket, amelyek akkor képződnek, amikor a zsírsavakat az oxigén károsítja. Ezenkívül a szelénnek szerepe van a pajzsmirigy működésében, hiánya annak alulműködéséhez vezet. Jó tudni, mely ételek tartalmaznak szelént.

Vérnyomáscsökkentő gyógyszertől szívroham?

Lehet-e egy vérnyomáscsökkentő gyógyszer szedésének a következménye szívroham? A válasz, bármilyen megdöbbentő: igen. Szerencsére ez nem mindegyik gyógyszerre igaz, „csupán” a hatóanyagként nifedipint tartalmazó, egyébként gyakran felírt vérnyomáscsökkentőkre.

Szívbetegség: tesztelje, mennyire egészséges a szíve!

Jól tudjuk, hogy az egészséges életmód jelentősen csökkentheti a szívbetegség és a szívroham kockázatát. Mindenekelőtt fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, a sok friss gyümölcs és zöldség fogyasztása, az elegendő testmozgás friss levegőn és a lehető legkevesebb stressz. Az első számú felelős mégis a dohányzás! Ellenőrizzük, mikor érdemes orvoshoz fordulni!

Valóban csak humbug a koleszterincsökkentők haszna?

A koleszterinszintet csökkentő sztatin gyógyszerek az Egyesült Államokban évek óta vezetik a receptre kiváltható gyógyszerfélék listáját. A több mint 215 millió recept kiváltása évente 14 milliárd dollárt tesz a gyógyszergyártók zsebébe. Egy országos statisztika szerint a 45 évesek vagy idősebbek 25%-a szed sztatinokat, míg 1994-ben még csak 2%-uk szedett.

Bedob egy lázcsillapítót, leállhat a szíve

A legnépszerűbb láz- és fájdalomcsillapítókat Magyarországon recept nélkül lehet kapni. A betegtájékoztatókon sok mindent találunk, többek között azt is, hogy e gyógyszerek egy része veszélyes lehet a szívre. Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer-felügyeleti Hatóság (FDA) tavaly júliusban fokozta a nem szteroid gyulladáscsökkentőkre kiadott figyelmeztetését.

Egy csepp vérből kimutatja a szívrohamot

A sürgősségi osztályokon mellkasi fájdalommal jelentkező betegek esetében azonnali teszt elvégzésére használható fel a készülék, amely a Philips fejlesztésében készült el. A Minicare I-20 nevű kézi vérvizsgáló készülék a szívroham gyors kimutatására képes az ellátás helyszínén, ezzel jelentős mértékben csökkenti a szívroham diagnosztizálásának idejét.

A sztatinok növelhetik a szívroham kockázatát

A szívelégtelenség elleni védelemre kifejlesztett sztatinok valójában megnövelhetik a szívroham kialakulásának kockázatát. A milliók által szedett gyógyszerek kalciumlerakódást okozhaznak az artériákban, ami szívrohamhoz vezethet. A készítmény az artériák elmeszesedését megakadályozó K-vitamin termelődéséhez szükséges egyik molekulát blokkolja.

A dió segít megelőzni a szívrohamot

Napi két marék mogyoróval megelőzhető a szívroham, mivel a benne található telítetlen zsírsavak, fehérjék és ásványi anyagok segítenek a szív egészségének megőrzésében. A dió is hozzájárul az LDL koleszterin szintjének csökkentéséhez, ezek a magvak fontos tápanyagokat rejtenek magukban – derül ki 61 korábbi kutatás eredményeinek elemzéséből.

Szénsavas üdítők és a szívroham

Összefüggést találtak a szívroham és a szénsavas üdítők között. A zöld tea, a fekete tea, a kávé, a kakaó, a zöldség- és a gyümölcslé, valamint a tej és az ásványvíz nem járt hasonló következménnyel. A szénsavas üdítőkről már több ízben bebizonyították, hogy növelik a metabolikus szindróma és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.