A sztatinok növelhetik a szívroham kockázatát

A szívelégtelenség elleni védelemre kifejlesztett sztatinok valójában megnövelhetik a szívroham kialakulásának kockázatát. A milliók által szedett gyógyszerek kalciumlerakódást okozhaznak az artériákban, ami szívrohamhoz vezethet. A készítmény az artériák elmeszesedését megakadályozó K-vitamin termelődéséhez szükséges egyik molekulát blokkolja.

Az Expert Review of Clinical Pharmacology című szaklapban megjelent tanulmány szerzője szerint nincs olyan bizonyíték, amely alátámasztaná, hogy az embereknek érdemes szedniük a sztatinok, amelyek az ellenzők szerint más rendellenességeket, például a vázizom gyengeségét és izomfájdalmat is okozhatnak.

Veszélyesebb a sztatinnálHarumi Okuyama, a japán Nagoja Egyetem professzora így nyilatkozott: Rengeteg információt gyűjtöttünk össze a koleszterinre és a sztatinokra vonatkozóan nagyszámú publikált kutatásból, és meggyőző bizonyítékot találtunk arra, hogy ezek a gyógyszerek felgyorsítják az artériák megkeményedését, és szívelégtelenséget okozhatnak, illetve súlyosbíthatják a szívelégtelenséget.

A tanulmány társszerzője, dr. Peter Langsjoen texasi szívspecialista még azt is hozzátette, hogy ezeket a gyógyszereket eleve nem lett volna szabad jóváhagyni, mert szörnyű hosszú távú hatásokkal járnak.

Az orvosi szakmában azonban nagyon sokan támogatják a sztatinok alkalmazását, és a gyógyszerekről azt tartják, hogy általánosan 25-35 százalékkal csökkentik a koleszterin szintjét. A készítmények úgy érik el koleszterincsökkentő hatásukat, hogy gátolják a koleszterin termelését a májban. A sztatinokat olyan betegeknek is régóta ajánlják, akiknek már van szívbetegségük, és a gyógyszerek előnyei közé sorolják azt is, hogy segítenek csökkenteni a szívroham és az agyvérzés kockázatát.

A brit kormány gyógyszer-felügyeleti szerve, az MHRA képviselője szerint a sztatinok előnyei bizonyítottak, és a betegek többsége esetében túlsúlyban vannak a mellékhatások kockázatához képest. Az MHRA szakértője azt javasolja a betegeknek, hogy először próbáljanak meg leszokni a dohányzásról, csökkentsék alkoholfogyasztásukat, változtassanak az étrendjükön és mozogjanak többet, és csak ezt követően vegyék fontolóra a sztatinok szedését, amennyiben számukra alkalmas lehet.