Valóban csak humbug a koleszterincsökkentők haszna?

A koleszterinszintet csökkentő sztatin gyógyszerek az Egyesült Államokban évek óta vezetik a receptre kiváltható gyógyszerfélék listáját. A több mint 215 millió recept kiváltása évente 14 milliárd dollárt tesz a gyógyszergyártók zsebébe. Egy országos statisztika szerint a 45 évesek vagy idősebbek 25%-a szed sztatinokat, míg 1994-ben még csak 2%-uk szedett.

Koleszterin mindenütt – de mi a szerepe?

A koleszterin és szerepe máig rejtély. Ha biológiailag nézzük: nélkülözhetetlen, ám a megfigyelések azt mutatják, hogy ártalmas, és senki sem tudja, mit csinál ott, ahol a sejtekben a legnagyobb számban fordul elő: a sejtmembránban. Most azt a meglepő felfedezést tették, hogy számos biológiai feladatához ráadásként még hírvivő molekulaként is szerepel.

A sztatinok növelhetik a szívroham kockázatát

A szívelégtelenség elleni védelemre kifejlesztett sztatinok valójában megnövelhetik a szívroham kialakulásának kockázatát. A milliók által szedett gyógyszerek kalciumlerakódást okozhaznak az artériákban, ami szívrohamhoz vezethet. A készítmény az artériák elmeszesedését megakadályozó K-vitamin termelődéséhez szükséges egyik molekulát blokkolja.