Valóban csak humbug a koleszterincsökkentők haszna?

A koleszterinszintet csökkentő sztatin gyógyszerek az Egyesült Államokban évek óta vezetik a receptre kiváltható gyógyszerfélék listáját. A több mint 215 millió recept kiváltása évente 14 milliárd dollárt tesz a gyógyszergyártók zsebébe. Egy országos statisztika szerint a 45 évesek vagy idősebbek 25%-a szed sztatinokat, míg 1994-ben még csak 2%-uk szedett.

Nem meglepő, hogy az 1987-ben piacra került szatinok ilyen népszerűek. A szív-érrendszeri megbetegedés az amerikaiak legnagyobb gyilkosa, és a „rossz” LDL koleszterin a rosszfiúk egyike, elzárja az artériákat és szívrohamot, szélütést vált ki. Az LDL-t csökkentő sztatin szedése tudományosan igazolt stratégia a diagnosztizált szívbetegeknél és más, ércsatorna-elzáró betegségek esetén. Ebbe a csoportba tartoznak azok, akik szorító mellkasfájdalmat éreznek, vagy szívrohamuk volt, koszorúér-bypass műtétjük volt, vagy artériatágító érműtéten estek át, szélütésük volt, vagy végtagi artériás betegségük van (a láb verőerei elzáródnak). Ide tartozhatnak a cukorbetegek, mert a diabétesz károsítja a vérereket, és megkettőzi a szívroham és a szélütés kockázatát. Más szóval az igazolt szív-érrendszeri betegség esetén az LDL-csökkentő sztatin életmentő lehet az egészségügyi szakemberek által másodlagos megelőzésnek nevezett módon.

Ugyanakkor a legtöbb sztatint szedő embernél nem diagnosztizáltak szív-érrendszeri megbetegedést. A szokásos vérvizsgálat kimutatta, hogy magas a koleszterinszintjük, és orvosuk máris előírta sztatin szedését szívroham vagy szélütés megelőzésére, ezt hívják az egészségügyi szakemberek elsődleges megelőzésnek. Egy új, 14 korábbi tanulmányon alapuló tudományos felülvizsgálat megrázó eredménye, hogy a szatatinok lényegében nem használhatók elsődleges megelőzésre.

A legjobb megelőzés a mediterrán diéta

Sztatin tanulmányok metaanalízise

Sztatint elsődleges megelőzésre használt tanulmányok tudományos leírásainak metaanalízisét angol kutatók végezték – több, mint 34 ezer emberrel korábban folytatott 14 tanulmány adatait elemezték, eredményeiket a világ egyik legtekintélyesebb tudományos kiadványa jelentette meg (The Cochrane Collaboration).

A metaanalízis végső következtetésének közlése előtt fontos megjegyezni, hogy a kutatók a tanulmányokban több hibát is találtak. Szerintük bizonyítható, hogy az eredményeket válogatták – a sztatinokra előnyös eredményeket hangsúlyozták, míg a hátrányosakat figyelmen kívül hagyták (ez gyógyszerekkel kapcsolatos tanulmányoknál sajnálatosan gyakori). Nem jelentettek káros hatásokat – ha a sztatinok mellékhatása jelentkezett, a tanulmányok szerzői nem említették meg őket (ez a tanulmányok másik sajnálatos gyakori jellemzője) – ez pozitív eredmények elérését célzó csúsztató stratégia, hiszen a sztatinok bizonyítottan hatásosak szív-érrendszeri betegeknél. (Emlékezzünk rá, ezek a tanulmányok szív-érrendszeri betegség nélküli emberek elsődleges megelőzéséről szóltak, nem szív-érrendszeri betegséggel élők másodlagos megelőzéséről.)

A Cochrane-tudósok ezután azt írták, hogy a 14 tanulmány eredményei a sztatinok és az elsődleges megelőzés kapcsolatáról nem igazán meggyőzőek.

„Csak korlátozott számú bizonyíték mutatta, hogy a sztatinokkal végzett elsődleges megelőzés költséghatékony, és javítja a páciensek életminőségét”. Következtetésük: „Elővigyázattal kell sztatint felírni elsődleges megelőzés céljából alacsony szív-érrendszeri kockázatú embereknek.”

Kevésbé udvariasan: a sok millió ember, aki elsődleges megelőzés céljából szed sztatint, olyan gyógyszert szed, amire nincs szüksége!

Az elsődleges megelőzésre szedett sztatinoknak nem csak az a rossz oldala, hogy évente sok pénzbe kerülnek és valószínűleg nem használnak, hanem az is, hogy számos kárt okozhatnak.

A sztatinok mellékhatásai

A sztatinoknak számos gyakori mellékhatásuk van: izomfájdalom (myalgia), fáradtság, testedzés lehetetlensége (az izmok túl fájdalmasak és gyengék a gyakorlatok végzéséhez), emlékezetvesztés, végtagi idegkárosodás (bizsergés, zsibbadás vagy égő érzés a kezekben, karokban, lábban vagy lábfejben), ingerlékenység, alvási problémák és szexuális gondok (pl. merevedési nehézségek).

Egy másik összefoglalás a fentieken kívül megemlíti a rákot, szélütést, cukorbetegséget, autoimmun betegségeket, emésztési problémákat, vesebetegséget, májbetegséget, tüdőproblémákat és elhízást.

Hogyan okozhat egy gyógyszer ennyi különböző problémát? A sztatinok blokkolnak egy koleszterint képző enzimet, amely a Q10 koenzim képzéséhez is szükséges. Ez a biokémiai gyújtógyertya és antioxidáns a test minden sejtjében megtalálható, ahol védi és táplálja a mitokondriumot, az apró energiatermelő szerkezetet.

Felmerülhet a kérdés: ha a sztatinok, a legtöbbször felírt gyógyszer az Egyesült Államokban, nem működnek elsődleges megelőzésként, hogyhogy nem hallani erről a televízióban, és nem írnak róla az újságok? A magyarázat egyszerű: pénz. A hirdetési bevételek egyik legnagyobb forrása a gyógyszerreklámok. Nem tanácsos beleharapni a kézbe, amely etet…

Egy másik, öt évig tartó „A szív védelme” elnevezésű tanulmány több mint 20 ezer ember részvételével kimutatta, hogy a magas CRP (C-reaktív protein – gyulladás biomarker) szintet mutató emberek számára nem jótékonyabb a sztatinok szedése, mint az alacsony CRP-szintű embereknél. Ez az eredmény nem támogatja azt a feltételezést, hogy a sztatinterápia jótékony hatását befolyásolja a CRP koncentráció. Ezek az eredmények ellentmondanak az elterjedt közhiedelemnek, hogy a modern orvoslás rövid összefoglalása: semmitmondó teszteket használ hatástalan szerek felírására.

Ha másodlagos prevenció céljából szed sztatint, nagyon jó gondolat Q10 koenzim kiegészítő szedése is, ami megóvhat a mellékhatásoktól. Napi 200 mg megfelelő adag.

Ha sztatin szedése során mellékhatás jelentkezik, azonnal forduljon orvosához, különösen, ha nincs diagnosztizált szív-érrendszeri betegsége, hiszen lehet, hogy a sztatin nem is tesz jót Önnek. Egy másik megoldás: mellékhatás jelentkezésekor az adagolás csökkentése.

A szív védelmének természetes módja

Szerencsére van természetes, nem gyógyszeres módja a szív védelmének. A K-vitamin védi ereit a koleszterin-lerakódástól, a magnézium erősen szívvédő hatású, a D-vitamin is javíthatja a szív egészségét.

Életmódbeli tényezők is szerepet játszanak a szív egészségében. Mozogjon rendszeresen. Ne dohányozzon. Töltsön időt családjával és barátaival. Ide tartoznak az állati barátok is – egy tanulmány szerint egy macska tartása 25-ször hatékonyabban csökkenti a szívbetegség miatti halál kockázatát, mint a sztatin szedése.

Nőknél az alacsony pajzsmirigyhormon-szint 69%-kal növelte a szívroham kockázatát. Igyekezzünk tehát a pajzsmirigy működését optimalizálni. Férfiaknál (nőknél nem) az alacsony tesztoszteronszinttel magas koleszterin társul. Tanácsos ezen hormonok szintjének növelése magas koleszterinű embereknél, mert az rendszerint csökkenti a koleszterint is.

Étkezési tanácsok: részesítse előnyben a mediterrán diétát, amely gazdag gyümölcsben, zöldségben, teljes kiőrlésű gabonában, babban és egészséges, telítetlen és egyszeresen telített zsírokban (pl. olívaolaj, zsíros halak, avokádó, dió stb.) és minimalizálja a húst, tejterméket és a feldolgozott ételeket.

Ajánlatos naponta néhány deka étcsokoládét fogyasztani, amiről kimutatták, hogy hatékony a szív-érrendszeri betegségek elődleges és másodlagos megelőzésére – és még finom is!

(A sztatinokról ezekben a cikkeinkben is olvashat.)

(Angolból fordította: Korom Lajos)