Valóban csak humbug a koleszterincsökkentők haszna?

A sztatinok mellékhatásai

A sztatinoknak számos gyakori mellékhatásuk van: izomfájdalom (myalgia), fáradtság, testedzés lehetetlensége (az izmok túl fájdalmasak és gyengék a gyakorlatok végzéséhez), emlékezetvesztés, végtagi idegkárosodás (bizsergés, zsibbadás vagy égő érzés a kezekben, karokban, lábban vagy lábfejben), ingerlékenység, alvási problémák és szexuális gondok (pl. merevedési nehézségek).

Egy másik összefoglalás a fentieken kívül megemlíti a rákot, szélütést, cukorbetegséget, autoimmun betegségeket, emésztési problémákat, vesebetegséget, májbetegséget, tüdőproblémákat és elhízást.

Hogyan okozhat egy gyógyszer ennyi különböző problémát? A sztatinok blokkolnak egy koleszterint képző enzimet, amely a Q10 koenzim képzéséhez is szükséges. Ez a biokémiai gyújtógyertya és antioxidáns a test minden sejtjében megtalálható, ahol védi és táplálja a mitokondriumot, az apró energiatermelő szerkezetet.

Felmerülhet a kérdés: ha a sztatinok, a legtöbbször felírt gyógyszer az Egyesült Államokban, nem működnek elsődleges megelőzésként, hogyhogy nem hallani erről a televízióban, és nem írnak róla az újságok? A magyarázat egyszerű: pénz. A hirdetési bevételek egyik legnagyobb forrása a gyógyszerreklámok. Nem tanácsos beleharapni a kézbe, amely etet…

Egy másik, öt évig tartó „A szív védelme” elnevezésű tanulmány több mint 20 ezer ember részvételével kimutatta, hogy a magas CRP (C-reaktív protein – gyulladás biomarker) szintet mutató emberek számára nem jótékonyabb a sztatinok szedése, mint az alacsony CRP-szintű embereknél. Ez az eredmény nem támogatja azt a feltételezést, hogy a sztatinterápia jótékony hatását befolyásolja a CRP koncentráció. Ezek az eredmények ellentmondanak az elterjedt közhiedelemnek, hogy a modern orvoslás rövid összefoglalása: semmitmondó teszteket használ hatástalan szerek felírására.

Ha másodlagos prevenció céljából szed sztatint, nagyon jó gondolat Q10 koenzim kiegészítő szedése is, ami megóvhat a mellékhatásoktól. Napi 200 mg megfelelő adag.

Ha sztatin szedése során mellékhatás jelentkezik, azonnal forduljon orvosához, különösen, ha nincs diagnosztizált szív-érrendszeri betegsége, hiszen lehet, hogy a sztatin nem is tesz jót Önnek. Egy másik megoldás: mellékhatás jelentkezésekor az adagolás csökkentése.

A szív védelmének természetes módja

Szerencsére van természetes, nem gyógyszeres módja a szív védelmének. A K-vitamin védi ereit a koleszterin-lerakódástól, a magnézium erősen szívvédő hatású, a D-vitamin is javíthatja a szív egészségét.

Életmódbeli tényezők is szerepet játszanak a szív egészségében. Mozogjon rendszeresen. Ne dohányozzon. Töltsön időt családjával és barátaival. Ide tartoznak az állati barátok is – egy tanulmány szerint egy macska tartása 25-ször hatékonyabban csökkenti a szívbetegség miatti halál kockázatát, mint a sztatin szedése.

Nőknél az alacsony pajzsmirigyhormon-szint 69%-kal növelte a szívroham kockázatát. Igyekezzünk tehát a pajzsmirigy működését optimalizálni. Férfiaknál (nőknél nem) az alacsony tesztoszteronszinttel magas koleszterin társul. Tanácsos ezen hormonok szintjének növelése magas koleszterinű embereknél, mert az rendszerint csökkenti a koleszterint is.

Étkezési tanácsok: részesítse előnyben a mediterrán diétát, amely gazdag gyümölcsben, zöldségben, teljes kiőrlésű gabonában, babban és egészséges, telítetlen és egyszeresen telített zsírokban (pl. olívaolaj, zsíros halak, avokádó, dió stb.) és minimalizálja a húst, tejterméket és a feldolgozott ételeket.

Ajánlatos naponta néhány deka étcsokoládét fogyasztani, amiről kimutatták, hogy hatékony a szív-érrendszeri betegségek elődleges és másodlagos megelőzésére – és még finom is!

(A sztatinokról ezekben a cikkeinkben is olvashat.)

(Angolból fordította: Korom Lajos)

Ha szívesen olvasna még a koleszterintől, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Koleszterinszint csökkentés gyógyszer nélkül (1)