Koleszterinszint csökkentés gyógyszer nélkül (1)

A koleszterin nagyon rossz hírnévnek örvend, de mint oly gyakran, ennél is a megfelelő mennyiség a fontos. Az emberi szervezetnek ugyanis szüksége van a vérzsírra, például a sejtek felépítéséhez vagy a D-vitamin előállításához. A túlzottan magas koleszterinszint ezzel szemben egészségtelennek tekinthető, mivel növeli az infarktus kockázatát.

A koleszterinszint csökkentésére gyakran sztatinokat írnak fel. De talán gyógyszer nélkül is megy a csökkentés: megfelelő diétával és rendszeres testmozgással természetes módon is csökkenthető a koleszterinszint.

Mi is tulajdonképpen a koleszterin?

A koleszterin olyan zsírszerű anyag, amelyet részben a testünk állít elő, részben pedig az élelmiszerekből származik. Ez az anyag nagyon fontos a sejtek működéséhez, és többek között hozzájárul a hormonok és az epesav képződéséhez.

A magas koleszterinszint azonban a szívbetegségek gyakori oka. Természetesen sok olyan tényező van, amely előmozdítja a szívkoszorúér-betegséget – ezért fontos, hogy legalább szem előtt tartsuk, és szükség esetén megszüntessük azokat. Az egyik ilyen tényező a koleszterinszint.

Kétféle koleszterin

A koleszterinnek két fajtája létezik (LDL vagy HDL), amelyek az emberi szervezetben található úgynevezett lipoproteinek közé tartozik:

A „rossz” LDL-koleszterin túlzott mértékű jelenléte esetén lerakódik a véredények falára, és elősegíti az érelmeszesedést, ami stroke-ot vagy szívinfarktust okozhat.

A HDL-koleszterint viszont „jó” koleszterinnek nevezik. Összegyűjti az LDL-koleszterint a szervezetben úgy, hogy az a májban váljon ki, vagyis védi az ereket.

Milyen koleszterinérték ideális?

Az ideális érték kiszámításához számos tényező fontos: a nemet és az életkort egyaránt figyelembe kell venni, mint kockázati csoportokat.

Az orvosok azon a véleményen vannak, hogy a 35 és 65 év közötti egészséges emberben az átlagos koleszterinszint nem haladhatja meg a 200 mg/dl értéket.

Mikor túl magas a koleszterinszint?

Magas koleszterinszintről beszélünk a 240 mg/dl érték, vagy a 160 mg/dl LDL-érték fölötti szint esetén. A jó HDL-koleszterin ideális esetben több mint 40 mg/dl. Ugyanakkor az LDL és a HDL aránya is kulcsfontosságú: legfeljebb 4:1 lehet.

Ha az LDL-érték túl magas, fontos, hogy a lehető leggyorsabban cselekedjünk, és biztosítsuk, hogy az arány helyreálljon. Ez azonban csak korlátozott mértékben lehetséges, ha az adott koleszterinszintnek genetikailag meghatározott okai vannak.

Meg kell próbálnunk megakadályozni, hogy a koleszterin szintje még tovább emelkedjen, és tovább károsítsa a szervezetet.

Koleszterinszint csökkentő élelmiszerek

A koleszterinszint csökkentéséhez nem feltétlenül kell gyógyszert szednie. Gyakran azzal is sikert érünk el, ha egyszerűen ügyelünk a táplálkozásunkra. Számos olyan élelmiszer van ugyanis, amely pozitív hatással lehet a koleszterinszintre:

Jó választás a likopint tartalmazó paradicsom. Biztosítja, hogy a koleszterin ne tudjon megtelepedni az erek falára.

A teljes kiőrlésű gabona a rostokkal csökkenti a koleszterinszintet. Ezek „elnyelik” a folyadékot, beleértve a koleszterintartalmú epesavat, és így az egész a normál emésztőrendszeren át távozik.

A rostok a gyümölcsökben és zöldségekben is megtalálhatók, emellett koleszterint nem tartalmaznak, de a bennük lévő antioxidánsként ható vitaminok megakadályozzák az LDL-koleszterin oxidációját, így az nem rakódik le az érfalakra.

A szójatermékek, például a tofu vagy a szójatej, koleszterinszint-csökkentő szerként is ajánlott. Bennük szterinek, vagyis speciális növényi anyagok vannak, amelyek csökkentik a koleszterinszintet.

A fokhagyma, a hagyma és a póréhagyma ugyanazt a funkciót látja el: a bennük lévő allicin nevű növényi anyag az, amely az LDL-koleszterint a testből elvezeti.

A diófélék ugyancsak ajánlottak. Aki naponta hét szem diót fogyaszt, annak koleszterinszintje akár hét százalékkal is csökkenhet – a kutatók ezt egy tanulmányban is megállapították.

A zöld tea is csökkenti a vér lipidszintjét, mert a benne lévő tanninok és szaponinok gátolják a zsírok felszívódását a táplálékból.

A szupermarketek speciális koleszterinszint-csökkentő termékeit fitoszterolokkal dúsítják, és csökkentik a koleszterinszintet is. Mindazonáltal naponta legfeljebb három grammot fogyasszon, mivel ezek megnehezítik az értékes karotinoidok bevitelét.

Folytatjuk

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szívesen olvasna még a koleszterintől, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Valóban csak humbug a koleszterincsökkentők haszna?