Koleszterinszint csökkentés gyógyszer nélkül (2)

A koleszterin nagyon rossz hírnévnek örvend, de mint oly gyakran, ennél is a megfelelő mennyiség a fontos. Az emberi szervezetnek ugyanis szüksége van a vérzsírra, például a sejtek felépítéséhez vagy a D-vitamin előállításához. A túlzottan magas koleszterinszint ezzel szemben egészségtelennek tekinthető, mivel növeli az infarktus kockázatát.

Koleszterinszint csökkentés gyógyszer nélkül (1)

A koleszterin nagyon rossz hírnévnek örvend, de mint oly gyakran, ennél is a megfelelő mennyiség a fontos. Az emberi szervezetnek ugyanis szüksége van a vérzsírra, például a sejtek felépítéséhez vagy a D-vitamin előállításához. A túlzottan magas koleszterinszint ezzel szemben egészségtelennek tekinthető, mivel növeli az infarktus kockázatát.

Acetilszalicilsav – fűzfából gyógyszer

A nyelvtörő név sokoldalú hatóanyagot takar. Legyen szó fejfájásról, fogfájásról, lázról, az acetilszalicilsav (ASA) szinte mindenkinek segített már. A fájdalomcsillapító hatás mellett használják a szív és az agy keringési rendellenességeinek megelőzésére, csökkenti a reumás és ízületi gyulladásokat, valamint a trombózis kialakulását az erekben.

Életmentő lehet a gránátalma

A gránátalmáról eddig is tudtuk, hogy csökkenti a stresszt, mérsékli az ízületi gyulladásos panaszokat, sőt még impotencia ellen is hatékony. Már naponta fél pohárnyi is elég belőle a szívinfarktus és a stroke kockázatának csökkentéséhez. A gránátalma leve és a datolya elképesztő mértékben lelassítja az érfalak zsírlerakódásának kialakulását.

A napozás csökkentheti a szívroham kockázatát

Egy friss kutatás szerint a D-vitamin jót tesz a szívnek: a koszorúér-betegség akár 32%-kal gyakoribb azoknál, akik hiányt szenvednek belőle. A tudósok ezzel együtt óvatosságra intenek a bőrrák kialakulásának veszélye miatt, ám a kutatás szerint a napfény mértékletes élvezete jó hatással van az egészségre, hiszen hozzájárulhat a szívinfarktus megelőzéséhez.

Veszélyezteti az időseket a fűtetlen lakás

A felfele kúszó energiaárak és a rosszul felszerelt háztartások miatt többen is életüket veszítik majd, mások meg súlyosan megbetegszenek ezen a télen is. A hideg lakások miatt a brit társadalombiztosításra évente 1,36 milliárd font (kb. 400 milliárd) forint többletköltség hárul, mert az idősebbeknél a hideg légzési elégtelenséget, agyvérzést és szívinfarktust válthat ki.

Fogyással csökkenthető a szívbetegségek kockázata

Azok a túlsúlyos vagy elhízott emberek, akiknek sikerül lefogyniuk alacsony szénhidrát-és zsírtartalmú étrend segítségével, jelentősen enyhíthetnek a szervezetükben zajló gyulladásos folyamatokon, így megmenekülhetnek a szívbetegségektől – derült ki egy új kutatásból. A legfontosabb, hogy az illető mennyit ad le, különösen a hasi zsírrétegből.

A szélsőséges hőmérséklettel együtt nő a szív eredetű halálozás gyakorisága

Egy új ausztrál kutatásból az derül ki, hogy a szélsőséges hideg és meleg időszakokban nő a szívbetegség eredetű korai halálozás kockázata. A Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes szeptemberi számában megjelent tanulmány szerint a kánikulai és a fagyos időszakokban magasabb a szívbetegséggel összefüggő halálozás gyakorisága. A kutatás vezetője, Cunrui Huang, a brisbane-i Queensland Műszaki Egyetem orvosi karának munkatársa szerint az elhízás terjedését és az éghajlatváltozást figyelembe véve az eredmény fokozott jelentőséggel bír.

Fokozza a szívinfarktus kockázatát a csípőprotézis beültetése

Akik teljes csípő- vagy térdprotézis-beültetésen estek át, azoknak nagyjából 30 százalékkal nő az esélyük arra, hogy a műtétet követő két héten belül szívinfarktust kapnak – állítják holland kutatók. Mindkét műtét gyakori az ízületi kopásban szenvedőknél, évente világszerte mintegy kétmillió esetben hajtják végre.

Életeket mentett az újraélesztés oktatása

Dániában országszerte hatalmas erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy minél többen elsajátítsák az újraélesztés gyakorlatát. Ennek eredményeképpen nőtt a hirtelen szívmegállást túlélők aránya az országban. Az örvendetes hírről az Amerikai Kardiológiai Szakkollégium 61. éves tudományos ülésén számoltak be. A kutatás 29 000 dániai, hirtelen szívmegállásos esetet vizsgált.