Koleszterinszint csökkentés gyógyszer nélkül (2)

A koleszterin nagyon rossz hírnévnek örvend, de mint oly gyakran, ennél is a megfelelő mennyiség a fontos. Az emberi szervezetnek ugyanis szüksége van a vérzsírra, például a sejtek felépítéséhez vagy a D-vitamin előállításához. A túlzottan magas koleszterinszint ezzel szemben egészségtelennek tekinthető, mivel növeli az infarktus kockázatát.

Vigyázat ezekkel az élelmiszerekkel!

Aki csökkenteni akarja az LDL-koleszterinszintet, használja takarékosan az állati zsírokat. Ezek vannak például zsírtartalmú húsokban, tejszínben vagy vajban. Jobbak a növényi zsírok, mint a bogáncsolaj, a repceolaj vagy az olívaolaj, amelyek még az LDL-koleszterinszintet is ellensúlyozhatják.

Különösen pozitívak az ómega-3 zsírsavak, amelyek többek között diófélékben és a zsíros tengeri halakban, például makrélában vagy lazacban megtalálhatók. De vigyázat: sok koleszterin van az angolnában, a rákfélékben vagy a füstölt halakban.

Kerülje a transzzsírokat és az alkoholt

Kerülni kell az úgynevezett transzzsírsavakat is, amelyek a növényi zsírok keményítése során keletkezhetnek. Ezek a rossz LDL-koleszterinszint növekedését okozhatják. Az ilyen transzzsírok gyakran megtalálhatók sült ételekben, például chipsben vagy hasábburgonyában, zsíros pékárukban vagy olcsó margarinokban.

Ha lehetséges, tartózkodjon az alkoholtól, vagy minimálisra csökkentse a fogyasztást, mivel nagy mennyiségben az alkohol növelheti a koleszterinszintet is.

Növeli a tojás a koleszterinszintet?

Ismeretes, hogy a tojás sok koleszterint tartalmaz, de eddig még nem bizonyították, hogy végső soron hogyan hat az egészségünkre, nem tudjuk, hogy mennyire növeli a koleszterinszintet. Ebben számos tényező játszik szerepet, beleértve a genetikai hajlamot is.

Holland és a német kutatók például tanulmányozták, hogyan változik a koleszterinszint, ha tojást fogyasztunk íróval. A vizsgálat eredménye, hogy az író tartalmazhat olyan összetevőket, amelyek gátolják a koleszterin felvételét a bélből, és így megakadályozzák a vér lipidszintjének emelkedését.

A HDL-koleszterinszint növelése sportolással

Ha hatékonyan szeretné csökkenteni a koleszterinszintjét, fontos, hogy a testre szabott étrend mellett elegendő mértékben mozogjon. Amikor úszik, kocog, teniszezik, gyalogol vagy kerékpározik, az növeli a szívfrekvenciát, és hozzájárul a szervezet HDL-értékének növeléséhez.

Építse be a mozgást mindennapi életébe. az ebédszünet ideális egy gyors sétára a háztömb körül. A vacsora utáni, emésztést javító séta is nagyszerű módja a mozgásnak – és végül, de nem utolsósorban sokat segít, ha kihagyjuk a liftet vagy a mozgólépcsőt, és inkább gyalog megyünk fel a lépcsőn. Így elkerüljük a felesleges kilók lerakódását is, amelyek ugyancsak negatívan hatnak a koleszterinszintre.

Mikor van szükség gyógyszerekre?

Ha a testmozgás és a táplálkozás nem elegendő a koleszterinszint csökkentéséhez, akkor következnek a gyógyszerek. A koleszterinszintet rendszeresen ellenőriztetni kell, különösen azoknak, akiknél fokozott az érelmeszesedés kialakulásának kockázata. Az arterioszklerózis kockázati tényezői közé tartozik például a dohányzás, a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás.

A megfelelő étrend és a rendszeres testmozgás azonban ilyen esetekben is segíthet a koleszterin szintjének csökkentésében.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szívesen olvasna még a koleszterintől, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Beteg véredények? A koleszterinnek köze sincs hozzá!