Életeket mentett az újraélesztés oktatása

Dániában országszerte hatalmas erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy minél többen elsajátítsák az újraélesztés gyakorlatát. Ennek eredményeképpen nőtt a hirtelen szívmegállást túlélők aránya az országban. Az örvendetes hírről az Amerikai Kardiológiai Szakkollégium 61. éves tudományos ülésén számoltak be. A kutatás 29 000 dániai, hirtelen szívmegállásos esetet vizsgált.

Életeket mentett az újraélesztés oktatásaKiderült, hogy 2001 és 2010 között duplájára emelkedett azoknak a száma, akiknek járókelő nyújtott elsősegélyt. Azt is kimutatták, hogy akiket defibriállátorral vagy anélkül tartottak életben az orvosi segítség kiérkezéséig, azok négyszer nagyobb eséllyel élték túl 30 nappal a szívmegállást. „Ez a kutatás nagy jelentőséggel bír, hiszen kihangsúlyozza, hogy a járókelők által nyújtott elsősegély közvetlenül befolyásolja a beteg túlélési esélyeit” – mondta el Mads Wissenberg, a koppenhágai Gentofte Egyetemi Kórház munkatársa, a kutatás vezetője. „Azt is kimutattuk, hogy a defibrillátorok sűrűbb kihelyezése is valószínűleg hozzájárul a sikerhez.”

Az elmúlt 10 évben több szervezet is fáradozott azon, hogy a lakosságot elsősegélynyújtásra oktassa. 2005-2006-ban Dániában általános iskolásokat és autóvezetői tanfolyamra járokat képeztek ki az újraélesztésre. Ezzel egy időben defibrillátorokat tettek ki több közterületen és magánterületen is országszerte. „Nehéz megváltoztatni egy egész ország szokásait, ezért meg is lepődtünk, hogy az elmúlt évtized akciói ilyen eredményekkel jártak” – jegyezte meg Dr. Wissenberg. Hozzátette azt is, hogy más országokban is valószínűleg hasonlóan működne egy ilyen program.

Annak ellenére, hogy több beteget élesztett újra az utca embere, több mint felüknek ebben nem volt szerencséje. És bár a defibrillátor használata növeli a 30 napos túlélési esélyt, az eseteknek csak kevesebb, mint 2 százalékában használták. „Még mindig van hova fejlődni, hogy még több beteg kapjon esélyt a túlélésre” – tette hozzá Dr. Wissenberg.

A hirtelen szívhalál akkor következik be, ha a szív megáll. Okozhatja infarktus, fulladás, vagy áramütés. Az újraélesztés során a légzést és a keringést igyekeznek helyreállítani a mentők kiérkezéséig. A defibrillátor képes automatikusan érzékelni ezt az eseményt, majd elektromos árammal próbálja újraindítani a szív működését. Mindkét módszert arra fejlesztették ki, hogy laikusok is használni tudják.