Fogyással csökkenthető a szívbetegségek kockázata

Azok a túlsúlyos vagy elhízott emberek, akiknek sikerül lefogyniuk alacsony szénhidrát-és zsírtartalmú étrend segítségével, jelentősen enyhíthetnek a szervezetükben zajló gyulladásos folyamatokon, így megmenekülhetnek a szívbetegségektől – derült ki egy új kutatásból. A legfontosabb, hogy az illető mennyit ad le, különösen a hasi zsírrétegből.

Fogyással csökkenthető a szívbetegségek kockázata„Az eredményeink értelmében a szénhidrátok és zsírok visszaszorításával egyaránt csökkenthető a szisztémás gyulladás mértéke, így mérséklődik a szívbetegségekre való hajlam” – mondta el Kerry Stewart, a Johns Hopkins Egyetem orvosi karának munkatársa. „A legfontosabb, hogy az illető mennyit ad le, különösen a hasi zsírrétegből.” Mivel a zsírsejtek gyulladáskeltő molekulákat bocsátanak a véráramba, az elhízott embereknél gyakrabban alakul ki kiterjedt gyulladás, ez az állapot pedig fokozza a szívinfarktus és az agyvérzés veszélyét. Az eredményekről az Amerikai Szív Szövetség éves gyűlésén számoltak be

A kutatásban 60 túlsúlyos, illetve elhízott ember vett részt a 30-65 éves korosztályból. Mindegyikük jelentős felesleget hordozott deréktájékon. Hat hónapon át vagy kevesebb szénhidrátot vagy kevesebb zsiradékot kellett bevinniük, emellett pedig hetente háromszor edzettek is. A kutatás elején és végén is felmérték súlyukat, kiszámolták testtömeg-indexüket, megmérték a teljes és a hasi zsír mennyiségét, vérükből pedig meghatározták a három leggyakoribb gyulladást jelző marker szintjét.

Minden résztvevőnek nagyjából 20 százalékkal javult az aerob edzettségi szintje. Az alacsony szénhidráttartalmú diétát tartók viszont többet fogytak, átlagosan 14 kilogrammot, a zsírszegényen élők 9 kilogrammjához képest. Az előbbi csoport esetében jelentősebb csökkenés mutatkozott a BMI-ben és a hasi zsírfeleslegben, ennek ellenére mindkét diéta enyhítette a gyulladásos folyamatokat.