A napozás csökkentheti a szívroham kockázatát

Egy friss kutatás szerint a D-vitamin jót tesz a szívnek: a koszorúér-betegség akár 32%-kal gyakoribb azoknál, akik hiányt szenvednek belőle. A tudósok ezzel együtt óvatosságra intenek a bőrrák kialakulásának veszélye miatt, ám a kutatás szerint a napfény mértékletes élvezete jó hatással van az egészségre, hiszen hozzájárulhat a szívinfarktus megelőzéséhez.

A napozás csökkentheti a szívroham kockázatátA D-vitamin hiányban szenvedőknél ugyanis súlyosabb formában és nagyobb eséllyel jelentkeznek szív- és érrendszeri panaszok. A témában jelenleg legkiterjedtebbnek számító kutatás során tízből hét koszorúér-angigráfián átesett betegnél állapították meg a „napfényvitamin” hiányát. Ez a vizsgálat arra szolgál, hogy mérje a szív artériáinak átjárhatóságát.

A D-vitamin hiánya a koszorúér-betegség magasabb kockázatával állt összefüggésben: a legalacsonyabb vitaminszinttel rendelkezőknél 32 százalékkal magasabb volt a kórkép veszélye. Ráadásul náluk majdnem ötödével magasabb volt a súlyosabb, több érre kiterjedő elváltozások aránya. A vitaminhiány súlyosságával egyenes arányban növekedett tehát a probléma súlyossága is. A legalacsonyabb vitaminszint csaknem kétszeresére növeli az artériák elzáródásának kockázatát a normális értékhez képest.

„Jelen eredmények alapján feltételezhet, hogy a D-vitamin hiány inkább az oka, mintsem a következménye az érfalak megkeményedésének. Bár az étrend-kiegészítők útján történő vitaminpótlás szív- és érrendszeri haszna egyelőre tisztázatlan, érdemes volna természetes megoldásokat ajánlani a megelőzés érdekében” – fogalmazott Dr. Monica Verdoia, az olaszországi Észak-Piemonti Egyetem kardiológusa, aki az Amerikai Kardiológiai Kollégium éves washingtoni ülésén mutatta be az 1 484 páciens vizsgálatán alapuló értekezését.