Szénsavas üdítők és a szívroham

Összefüggést találtak a szívroham és a szénsavas üdítők között. A zöld tea, a fekete tea, a kávé, a kakaó, a zöldség- és a gyümölcslé, valamint a tej és az ásványvíz nem járt hasonló következménnyel. A szénsavas üdítőkről már több ízben bebizonyították, hogy növelik a metabolikus szindróma és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Szénsavas üdítők és a szívrohamJapán tudósok több mint 800 000 ember folyadékfogyasztási szokásait vették górcső alá. Mindannyian szívrohamon estek át, és utána hat éven át kísérték őket figyelemmel. Megkérdezték tőlük azt is, hogy mennyi szénsavas üdítőt fogyasztanak, s ennek nyomán összefüggést találtak a szívroham és az ilyen üdítők között.

A zöld tea, a fekete tea, a kávé, a kakaó, a zöldség- és a gyümölcslé, valamint a tej és az ásványvíz nem járt hasonló következménnyel. Keijiro Saku, a Fukuoka Egyetem oktatója az Európai Kardiológiai Társaság londoni kongresszusán mutatta be az eredményeket szeptember 1-jén.

„A szénsavas üdítőkről már több ízben sikerült bebizonyítani, hogy növelik a metabolikus szindróma és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A bennük lévő sav fontos szerepet játszhat ebben” – fogalmazott a szakember.

A metabolikus szindróma olyan tünetegyüttest jelöl, amelyet magasabb szívbetegség- és stroke-kockázat, valamint más vérerekre leselkedő veszély jellemez. Saku azonban hozzátette, hogy mivel az üdítőfogyasztást a ráköltött pénz alapján határozták meg, ezért a tanulmány nem ok-okozati összefüggést bizonyít. „Ezzel együtt egyértelmű, hogy a szénsavas üdítők fogyasztásának korlátozása jót tesz az egészségnek” – összegezte a tudós.