Egy csepp vérből kimutatja a szívrohamot

A sürgősségi osztályokon mellkasi fájdalommal jelentkező betegek esetében azonnali teszt elvégzésére használható fel a készülék, amely a Philips fejlesztésében készült el. A Minicare I-20 nevű kézi vérvizsgáló készülék a szívroham gyors kimutatására képes az ellátás helyszínén, ezzel jelentős mértékben csökkenti a szívroham diagnosztizálásának idejét.

Egyszerűbb, gyorsabbA sürgősségi osztályoknak szánt eszköz eredményei a beteg vizsgálata és kórtörténetének megszerzése közben megkaphatók. Ennek köszönhetően az orvosok sokkal hamarabb dönthetnek a szükséges kezelésről.

A rendszer a szívspecifikus troponin I (cTnI) mérésével működik, mely fehérjét a szívizom választja ki a szívrohamot követően. A Philips kimutatta, hogy az eszköz a laboratóriumi vizsgálatokhoz hasonló eredmények létrehozására képes a helyszínen, ami elősegíti, hogy az orvosok hamarabb hozhassanak döntést a kezelésre vonatkozóan.

A jelenlegi irányelvek azt írják elő, hogy a betegek 90 százalékában a miokardiális infarktus diagnosztizálásához a szívspecifikus troponin biomarker eredményeit használják fel a mellkasi fájdalommal sürgősségi osztályra felvett betegek esetében, akiket nem diagnosztizáltak EKG-vel.

A vérmintákat általában a kórház laboratóriumában elemzik, ami akár több mint egy óráig is eltarthat. Az ellátás helyszínén végzett vizsgálat azonban jelentősen csökkentheti az eredmény kézhez vételének idejét az orvosok számára – nyilatkozta dr. Paul Collinson, a brit St. George’s University Hospitals NHS Foundation Trust kémiai patológusa.

Az orvosoknak gyakran akár 6 órát is kell várniuk, mire eldönthetik, hogy biztonságosan hazaengedhetik-e betegüket a kórházból, vagy további vizsgálatokra fel kell venniük a kórházba. Az új készülék közel 3 órával lerövidítheti a diagnosztikai protokoll időtartamát.