A koenzim Q10 szintjétől függhet az inzulinrezisztencia

Prediabétesznek, a cukorbetegség előszobájának nevezik azt az állapotot, amikor a szervezet nem reagál az inzulinra. A Sydney Egyetem és más, a kutatásban résztvevő egyetemek munkatársai azoknak a személyeknek a zsír- és izomszövetében, akik inzulinrezisztensnek minősültek, alacsonynak találták a koenzim Q (ubikinon, koenzim Q10) koncentrációját.

Az inzulinnal ne kockáztasson!

A cukorbetegséggel nem könnyű együtt élni, folyamatosan figyelni kell az étkezésekre. Érthető tehát, ha a diabétesszel élők vágynak arra, hogy szabadon étkezhessenek. Azoknak nehezebb, akiknek inzulinra is szükségük van. Akik nem a betegségük elejétől használják, azt is érezhetik: „most már minek küzdjek, úgyis használnom kell az inzulint, nem úsztam meg”.

Jön az Inzulinangyal

A WHO tavalyi felmérése alapján a világon mintegy 380 millió ember szenved a cukorbetegség valamely fajtájában, és a betegek száma – különösen Nyugat-Európában és az USA-ban – sajnálatos módon folyamatosan nőtt az elmúlt évek során. Az Insulin Angel nevű, forradalmian új eszköz hamarosan nálunk is megkönnyíti a cukorbetegségben szenvedők mindennapjait.

Hamarosan valósággá válhat az inzulin tabletta

Egy nemrég bemutatott vizsgálat patkányokon sikeresen tesztelte a szájon át adható inzulint. Jelenleg a világon 350 millió cukorbeteg él, és mind az egyes típusú cukorbetegegeknél, mind pedig a kettes típus előrehaladott stádiumában alapvető a kieső inzulinfunkció pótlása, azonban a napi többszöri injekciók kényelmetlenséggel járnak a betegek számára.

A legtöbb 1-es típusú cukorbetegnek van még inzulintermelő sejtje

A legújabb kutatás szerint az 1-es típusú cukorbetegek többsége rendelkezik még aktív inzulintermelő sejtekkel a hasnyálmirigyben – pedig a kutatók eddig úgy vélték, hogy a betegség kialakulásától számított néhány éven belül az összes ilyen sejt elpusztul. Az eredmények arra utalnak, hogy egy napon lehetővé válhat e sejtek megmentése vagy pótlása.

Mi köze az inzulinnak a tanuláshoz?

„Az emberek az inzulinra csak a cukorbetegséggel kapcsolatban szoktak gondolni, pedig több metabolikus tünetegyüttes bizonyos típusú kognitív (tanulási) problémával és magatartási rendellenességgel is összefügg, például a demenciával, vagy a depresszióval” – magyarázza Yun Zhang, a kutatás vezetője, társprofesszor a Harvard Egyetemen, szervezeti és evolúció biológus.

Napi egy perc mozgással a kettes típusú cukorbetegség ellen

Ha heti háromszor egy percet, vagyis egy héten csupán három percet szobabiciklizéssel töltünk, megakadályozhatjuk a kettes típusú cukorbetegség kialakulását – állítják a Bath Egyetem kutatói. A kettes típusú cukorbetegség egyre több embert érint szerte a világon. Kialakulásában nagy szerepet játszik az elhízás és a mozgásszegény életmód.

Új lehetőség a cukorbetegség kezelésében

A párizsi Salk Intézet munkatársai egy molekuláris szintű váltást írtak le, mely befolyásolja a hasnyálmirigy inzulin-elválasztását – a Proceedings of the National Academy of Sciences aktuális számában olvasható felfedezés új gyógyszerek fejlesztéséhez vezethet, melyekkel befolyásolható lenne a cukorbetegség.

A pajzsmirigy-betegségek diétája

A pajzsmirigybetegségek gyógyszeres kezelése mellett a beteg is sokat tehet állapotának javulásáért. Tudatos odafigyeléssel és étrendi változtatásokkal a terápia hatékonysága növelhető. Az európai lakosság körében a pajzsmirigy betegségei népbetegségnek számítanak, mivel a teljes lakosságban a csökkent működés 4,4%-ban, a fokozott működés 1,4%-ban fordul elő.

Vége a szurkálásnak a cukorbetegeknél

A hagyományos vércukorszint-mérés mindig fájdalommal jár, de feltalálták azt a bőr alá beültethető szenzort, amely mindezt megszüntetheti.