Jön az Inzulinangyal

A WHO tavalyi felmérése alapján a világon mintegy 380 millió ember szenved a cukorbetegség valamely fajtájában, és a betegek száma – különösen Nyugat-Európában és az USA-ban – sajnálatos módon folyamatosan nőtt az elmúlt évek során. Az Insulin Angel nevű, forradalmian új eszköz hamarosan nálunk is megkönnyíti a cukorbetegségben szenvedők mindennapjait.

Az 1-es (és olykor a 2-es) típusú diabétesszel küzdők, azaz az inzulinfüggők számára egyebek mellett komoly kihívást jelent az inzulin megfelelő adagolása. A betegnek ráadásul – saját inzulinszintjének folyamatos figyelése mellett – figyelnie kell az inzulin tárolásának optimális körülményeire is, mivel az igen érzékeny a hőre, és nem megfelelően tárolva veszíthet hatóerejéből.

Segítség cukorbetegeknekA probléma kezelésére kínál megoldást az Insulin Angel névre keresztelt, forradalmian új szerkezet. A műszer tervezője egy négy főből álló német csapat, melynek tagjai maguk is érintettek a cukorbetegségben (vagy saját maguk, vagy gyermekük küzd diabétesszel). A feltalálók olyan eszközt szerettek volna sorstársaik kezébe adni, mely képes monitorozni a gyógyszer hőmérsékletét, a beteg aktuális tartózkodási helyétől függő, külső környezeti hatásokat, és jelez, ha a hőmérséklet a kritikus szint közelébe került. Mindemellett használóját (valamint gyerekek, ill. gondozást igénylő emberek esetében a szülőket/gondozókat) arra is figyelmezteti, ha netán elfeledkezett volna az inzulin beadásáról.

A termék praktikusságát fokozza a kis mérete (mindössze 5×2,5 cm) és súlya, illetve az egyszerű hordozhatóság. A fejlesztők számára fontos szempont volt az is, hogy a szerkezet elérhető legyen minden érintett számára, ezért viszonylag alacsony áron – 50 dollárért (kb. 14 ezer Ft-ért) szeretnék piacra dobni az elkövetkezendő hónapokban. Az Insulin Angel a tervek szerint 2015 augusztusában kerül kereskedelmi forgalomba, és vélhetően néhány hónap csúszással kapható lesz hazánkban is.

Bővebb információ található az angol nyelvű honlapon.

Maczkay Zsaklin