Napi egy perc mozgással a kettes típusú cukorbetegség ellen

Ha heti háromszor egy percet, vagyis egy héten csupán három percet szobabiciklizéssel töltünk, megakadályozhatjuk a kettes típusú cukorbetegség kialakulását – állítják a Bath Egyetem kutatói. A kettes típusú cukorbetegség egyre több embert érint szerte a világon. Kialakulásában nagy szerepet játszik az elhízás és a mozgásszegény életmód.

A betegség következtében súlyos szem-és veseproblémák léphetnek fel, valamint ha valaki nem veszi komolyan, előrehaladott állapotban akár a végtagok elvesztésével is járhat. A rendszeres testmozgás segíthet alacsonyan tartani a vércukorszintet, a lakosság 66 százaléka azonban motiválatlan arra, hogy sportoljon.

Az European Journal of Applied Physiology folyóiratban megjelent tanulmány elkészítésekor a kutatók ezért önkénteseket kértek fel, hogy heti három alkalommal csupán 20 másodpercnyi ideig szobabiciklizzenek, akkor azonban nagyon gyorsan. Hat hét után az eredmények döbbenetesek voltak: a résztvevők inzulintermelése 28 százalékkal javult.

„Az izmok glikogén formájában cukrot tárolnak, amit a mozgás során felhasznál a szervezet. Ahhoz, hogy az edzés után ezeket újratermelje a szervezet, a vérből kell felvennie a cukrot. Mozgásszegény életmódot folytató emberek esetében az izmoknak kevésbé van szükségük erre, ami oda vezethet, hogy elvesztik az inzulinérzékenységüket, és kialakulhat a kettes típusú cukorbetegség” – magyarázta Dr. Niels Vollaard, a kutatás vezetője. „Azt eddig is tudtuk, hogy az intenzív sprintekkel teli edzés javíthat ezen, de kíváncsiak voltunk, hogy vajon a rövidebb edzések is javítják-e az inzulinérzékenységet.”

A 20 másodperces edzések sikerének a titka, hogy a résztvevők sokkal gyorsabban tekertek, mint egy hosszabb edzés alatt. Az ilyen sprintek pedig elegendő glikogént képesek lebontani, hogy javuljon az inzulinérzékenység. „Ez teljesen új, soha senki nem talált ilyen egyszerű és gyors módot, hogy javítson az emberek egészségi állapotán” – mondta el a kutató. A szakemberek azt is hozzátették, hogy a módszerük cukorbetegségen ugyan javít, a fogyás szempontjából azonban hatástalan, hiszen a szervezetnek nincs elég ideje, hogy kalóriákat égessen. Ugyanakkor kimutatták, hogy a rapid edzés az állóképességet javíthatja.