Többet kellene tudnunk a saját testünkről

Szervezett buszos úton vettünk részt a feleségemmel, 1350 km távolságot megtéve. A buszon 80 személy utazott, közülük nagyjából 70% nyugdíjas életkorú. A többiek 30-45 évesek. Egy ekkora utazás, hosszú órákon át szűk helyre beszorítva, erősen igénybe veszi a szervezetünket. De eszébe jutott ez egyáltalán bárkinek? Sztojalovszky Gábor természetgyógyász írása.

Fiatalok időskori problémákkal

Növekszik azoknak a 45 éven aluliaknak a száma, akiknek már visszérproblémái vannak, ahogyan a térdoperáció és a belső vérzés is gyakori probléma ebben a korcsoportban. Szakemberek szerint ennek oka az ülő életmódban rejlik, az emberek túl sokat tévéznek és keveset mozognak. A rossz testtartás szintén gyakori probléma a fiatal felnőttek körében.

Két hét lazulás ronthat az egészségünkön

Az ülő életmód miatt egyre több az extrém túlsúllyal és 2-es típusú cukorbetegséggel küzdő emberek száma. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy már két hét semmittevéssel töltött vakáció is megnöveli a krónikus betegségek, ezáltal a korai halál kockázatát. Sokszor egész nap a strandon süttetjük a hasunkat, és legfeljebb azért kelünk fel, hogy jókat együnk.

Nem az étkezés, hanem a mozgáshiány miatt nő a derék

Amerikai szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy nem az étrend, hanem sokkal inkább a mozgáshiány felelős az elhízásjárványért. Egy nemrégiben közzétett kutatás kimutatta, hogy a testmozgás szintje az utóbbi húsz évben drámai mértékben visszaesett, mialatt az átlagos testtömeg-index (BMI) megemelkedett, a kalóriabevitel pedig változatlan maradt.

Miért nő meg a fenekünk, ha sokat ülünk?

A Tel Aviv Egyetem tudósai kimutatták, hogy az ülő munkát végző emberek fenékizmai a mozgáshiány következtében szinte teljesen elsorvadnak, sőt az izomszövetek mélyén vastag zsírréteg alakul ki. A mozgáshiány és a rossz étrend egyaránt a fenékméret növekedését eredményezhetik, ám emellett egyéb tényezők is szerepet játszhatnak.

Aki kevesebbet üldögél, tovább él

Ha 3 óra alá csökkentjük naponta az üldögélést, a várható élettartam 2 évvel megnő. Ha kevesebb, mint 2 órát nézzük a tévét, csaknem 1,4 évet nyerünk – derül ki egy elemzésből. Különböző tanulmányok már eddig is összefüggésbe hozták az üléssel vagy tévénézéssel töltött időt az egészségkárosodással, nevezetesen a cukorbetegséggel, szívhalállal vagy sztrókkal.

Napi egy perc mozgással a kettes típusú cukorbetegség ellen

Ha heti háromszor egy percet, vagyis egy héten csupán három percet szobabiciklizéssel töltünk, megakadályozhatjuk a kettes típusú cukorbetegség kialakulását – állítják a Bath Egyetem kutatói. A kettes típusú cukorbetegség egyre több embert érint szerte a világon. Kialakulásában nagy szerepet játszik az elhízás és a mozgásszegény életmód.

Aki sokat tévézik, korábban hal meg?

Egy ausztrál kutatás szerint azok, akik naponta legalább hat órát töltenek tévénézéssel, korábban halnak meg, mint társaik. Arról már eddig is sok kutatás beszámolt, hogy a túl sok tévénézés ártalmas. A korábbi tanulmányok elsősorban azt vizsgálták, milyen hatással vannak például a gyerekekre a tévében sugárzott műsorok, mennyire válunk a filmektől, valóságshow-któl értékvesztetté, netalán agresszívvá.

5 rossz szokás, amely öregít

Míg egyes nők kinézete húszéves koruk óta változatlan, addig mások a valódinál akár tíz évvel is idősebbnek látszanak. Bár szakértők szerint a ráncok és a bőrön lévő foltok egyértelműen a túlzásba vitt napozás következményei, de a mindennapi tevékenységeink között is találhatunk olyanokat, amelyek felgyorsítják az öregedést.

Közlekedjünk egészségesebben!

A gépjárművek, különösen a személyautók túlzott városi használata komoly egészségügyi kockázatokat okoz. Ezért lett az Európai Mobilitási Hét idei központi mottója a „Közlekedj okosabban, élj egészségesebben!” jelmondat. A 2010-es Európai Mobilitási Hét átfogó témája az egészség és a mobilitás.