Aki sokat tévézik, korábban hal meg?

Egy ausztrál kutatás szerint azok, akik naponta legalább hat órát töltenek tévénézéssel, korábban halnak meg, mint társaik. Arról már eddig is sok kutatás beszámolt, hogy a túl sok tévénézés ártalmas. A korábbi tanulmányok elsősorban azt vizsgálták, milyen hatással vannak például a gyerekekre a tévében sugárzott műsorok, mennyire válunk a filmektől, valóságshow-któl értékvesztetté, netalán agresszívvá.

A tévé öl?

Dr. J. Lennert Veerman, az ausztrál Queensland Egyetem kutatója szerint a tévé legalább olyan ártalmas az emberi egészségre, mint a dohányzás vagy az alkohol. Az ausztrál kutató 11 000 huszonöt év feletti ember adatait és szokásait vizsgálta meg. A tanulmányban részt vevők legkedvesebb szokása a tévénézés: legalább napi hat órát töltöttek a készülés előtt. Veerman az adatok összevetése után megállapította, hogy azok az emberek, akik rendszeresen, legalább hat órát töltöttek tévénézéssel, átlagosan öt évvel éltek kevesebb ideig, mint azok, akik egyáltalán nem vagy csak keveset tévéztek.Inkább mozogjunk!

Csak közvetett kapcsolat

Még mielőtt elkezdenénk számolni, mi magunk hány órát ülünk a készülék előtt, megnyugtatunk mindenkit, hogy Veerman felmérései nem azt jelentik, hogy a tévézés mindenképpen korai halálhoz vezet, csupán közvetetten hat az egészségre. Általános ugyanis az, hogy aki több órát tölt a képernyő előtt, az többet eszik és kevesebbet mozog, tehát jobban fenyegeti az elhízás, a cukorbetegség és a szívbetegség kialakulása, mint azokat, akik a tévézés helyett mással töltik a szabadidejüket. A kutatók szerint ezek az adatok az iparosodott és fejlődő országok lakóira is ugyanúgy érvényesek, hiszen az emberek itt is egyre több időt töltenek tévénézéssel. Ez sajnos nemcsak az egészségtelen életmódra van nagy hatással, hanem magányossághoz, elszigeteltséghez és depresszióhoz is vezet.

Itthon

Egy tavalyi kutatás szerint hazánkban csökkent az érdeklődés a zenecsatornák iránt, aminek oka valószínűleg abban keresendő, hogy bárki könnyen és gyorsan megtalálja a legfrissebb klipeket, híreket az interneten. A 16 és 64 év közötti korosztály egyre többször kapcsol az ismeretterjesztő adókra, de nagyon népszerűek a sorozatok és a hírműsorok is. Érdekes adat az is, hogy az idősebb, 55-60 éves korosztály 50 százaléka a híradókból tájékozódik, míg a fiatalabbak elsősorban az internetes hírportálokra kattintanak a legfrissebb hírekért.

(Németből fordította: Sophie)