Fiatalok időskori problémákkal

Növekszik azoknak a 45 éven aluliaknak a száma, akiknek már visszérproblémái vannak, ahogyan a térdoperáció és a belső vérzés is gyakori probléma ebben a korcsoportban. Szakemberek szerint ennek oka az ülő életmódban rejlik, az emberek túl sokat tévéznek és keveset mozognak. A rossz testtartás szintén gyakori probléma a fiatal felnőttek körében.

Mindez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy egyre többen idős korra jellemző gondokkal keresik fel kezelőorvosukat. Ilyenkor általában kiderül, hogy a krónikus fájdalom, az ízületi probléma oka az ülő életmódban gyökerezik. A túl sok tévézés és az okostelefon állandó használata megterheli a szervezetet.

Túl korai a fájdalom

A Bupa nevű brit magán egészségpénztár több mint 60 ezer orvosi beavatkozás adatait vizsgálta. Ebből kiderült, hogy a 36 és 45 év közötti britek körében az artroszkópos térdoperáció az egyik leggyakoribb procedúra, amely korábban inkább a 60 éven felüliek körében jelent meg.

Ebből a korcsoportból kapnak a legtöbben epidurális érzéstelenítést a hátfájdalmak csökkentése érdekében. Meglepő módon a huszonévesek körében is akadnak, akik ezekkel a gondokkal küzdenek: a 16 és 25 évesek körében öt közül az egyik leggyakoribb beavatkozás az artroszkópos térdoperáció.

Szakemberek szerint fontos volna, hogy a fiatalok többet mozogjanak, hiszen így igen széles tömeg válik mozgásképtelenné nyugdíjas korára.