Két hét lazulás ronthat az egészségünkön

Az ülő életmód miatt egyre több az extrém túlsúllyal és 2-es típusú cukorbetegséggel küzdő emberek száma. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy már két hét semmittevéssel töltött vakáció is megnöveli a krónikus betegségek, ezáltal a korai halál kockázatát. Sokszor egész nap a strandon süttetjük a hasunkat, és legfeljebb azért kelünk fel, hogy jókat együnk.

Az életmódunkkal járó inaktivitás ellenére sokan keményen küzdenek azért, hogy fittek maradjanak. Ha nem is mindenki jár edzőterembe vagy futni, sokan azért sétálnak egy-egy megállót buszozás helyett, vagy épp biciklivel járnak munkába. A gond az, hogy amikor aztán vakációra megyünk, sok esetben megkezdődik az édes semmittevés időszaka: egész napon a strandon süttetjük a hasunkat, és legfeljebb csak azért kelünk fel, hogy jókat együnk.

Édes semmittevés

A kutatásban 28 egészséges, fizikailag aktív ember vett részt, akiknek átlagéletkora 25 év körül volt. A felmérés során mindannyian aktivitást mérő karkötőt viseltek, és lejegyezték étkezésüket, hogy egyértelmű legyen, nem következett be drasztikus változás ezen a téren.

A szakemberek a vakáció kezdetekor és 14 nap után egyaránt megvizsgálták a résztvevők fizikai állapotát és kiderült, hogy a nyaralás során az aktivitás mértéke több mint 80 százalékkal csökkent: napi 10 ezer lépés helyett csak 1500 lépést tettek meg az alanyok, aminek hatása a vakáció után még hetekig érezhető volt.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés