Nem az étkezés, hanem a mozgáshiány miatt nő a derék

Amerikai szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy nem az étrend, hanem sokkal inkább a mozgáshiány felelős az elhízásjárványért. Egy nemrégiben közzétett kutatás kimutatta, hogy a testmozgás szintje az utóbbi húsz évben drámai mértékben visszaesett, mialatt az átlagos testtömeg-index (BMI) megemelkedett, a kalóriabevitel pedig változatlan maradt.

Nem az étkezés, hanem a mozgáshiány miatt nő a derékA kutatók szerint a testmozgás és a szabadidő különösen a fiatal nők körében megfigyelhető csökkenése lehet felelős az elhízás arányának gyors növekedéséért.

A brit irányelvek szerint egy átlagos felnőttnek hetente 150 perc mérsékelt intenzitású testmozgást, például sétát, kerékpározást vagy kertészkedést kellene végeznie, a felmérések azonban azt mutatják, hogy az Egyesült Királyság lakosságának kétharmada nem tartja be ezt az irányelvet.

Az American Journal of Medicine szakfolyóiratban megjelent kutatás során az amerikai National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) tanulmányt elemezték, és kimutatták, hogy 1994-ben az amerikai nők 19,1 százaléka számolt be arról, hogy semmilyen testmozgást nem végez, 2010-re azonban ez az arány 51,7 százalékra ugrott. A férfiak esetében az arány 11,4 százalékról 43,5 százalékra növekedett. Ugyanebben az időszakban az átlagos BMI mindegyik korosztályban emelkedett, de a legnagyobb növekedést a 18-39 éves nők körében mutatták ki.

Uri Ladabaum, a kaliforniai Stanford Egyetem professzora elmondta, hogy a népesség szintjén jelentős összefüggést mutattak ki a szabadidőben végzett testmozgás és a megnövekedett BMI és derékbőség között, a napi kalóriabevitel és a BMI illetve derékbőség növekedése között azonban nem.

Bár a kutatás során nem vizsgálták, milyen típusú élelmiszereket fogyasztottak az emberek, azt kimutatták, hogy a teljes napi kalória-, zsír-, szénhidrát- és fehérjefogyasztás nem változott jelentős mértékben a vizsgált időszakban, miközben az elhízás aránya folyamatosan emelkedett a vizsgált személyek körében.