Vége a szurkálásnak a cukorbetegeknél

A hagyományos vércukorszint-mérés mindig fájdalommal jár, de feltalálták azt a bőr alá beültethető szenzort, amely mindezt megszüntetheti.

20100519-vercukorszintA cukorbetegek öröme: egy rizs méretű, beültethető érzékelő most megszüntetheti a hagyományos újszúrós ellenőrzést. A napelemes készülék a Glucowizzarad, a beteg bőre alá van beültetve, ahol a vércukorszintet folyamatosan figyeli. Évente egyszer kell cserélni ezt az új kis készüléket.

A Glucozwizzard nagyon hasonlóan működik a hagyományos vércukorszint ellenőrzőkhöz, egy enzimet használ, amely a vérben található cukorszintre reagál. Az enzim elektronokat szabadít fel a vércukorszint arányához megfelelően, és azokat az adatokat, amelyeket talál egy karkötőnek továbbítja, amely napelemmel működik. Majd egy villogó fényt továbbít a bőrön keresztül. Ha a cukorszint túl magas, akkor a beteget riasztja ez a készülék.

A Glucowizzard, még nincs kereskedelmi forgalomban, a klinikai vizsgálatok két év múlva kezdődhetnek el és a Connecticuti Egyetem szerint 2017-ben lehet megkezdeni az értékesítését. Amint forgalomba kerül, a betegek máris érezhetik jótékony hatását, mivel elfelejthetik a mindennapos szokásos vércukorszint mérést: nem kell többé az ujjukat megszúrniuk.

(Forrás: Van egy jó hírünk: vége a szurkálásnak a cukorbetegeknél)