A koenzim Q10 szintjétől függhet az inzulinrezisztencia

Prediabétesznek, a cukorbetegség előszobájának nevezik azt az állapotot, amikor a szervezet nem reagál az inzulinra. A Sydney Egyetem és más, a kutatásban résztvevő egyetemek munkatársai azoknak a személyeknek a zsír- és izomszövetében, akik inzulinrezisztensnek minősültek, alacsonynak találták a koenzim Q (ubikinon, koenzim Q10) koncentrációját.

Amikor a kutatóknak sikerült helyreállítaniuk a koenzim Q-szintet, megszűnt az inzulinrezisztencia, és azzal megszűnt a cukorbetegség fenyegetése.

Dr. Daniel Fazakerley (az egyik szerző) így magyarázza: A koenzim Q10 fontos szerepet tölt be a tápanyagok, a zsírok és a cukrok felvehető energiává való átalakításában. A mitokondriumban, a sejtek erőművében található koenzim Q biztosítja az energiát termelő elektronáramlást. Az energiatermelés reaktív kémiai anyagok, oxidánsok termelődésével jár együtt, azoknak a folyamatoknak a melléktermékei, amelyek károsíthatják a sejteket.

A kiegészítő nem elég

„Előző kutatásainkban kimutattuk, hogy ezek az oxidánsok okozhatják az inzulinrezisztenciát, mert az alacsonyabb mitokondriális koenzim Q-szint fokozta az oxidánstermelődést a mitokondriumban. Amikor a mitokondrium telítődött koenzim Q-val, képesek voltunk helyreállítani a »normális« mitokondriális oxidánsszintet – és visszafordítani az inzulinrezisztenciát. A koenzim Q-val való ellátás értékes eszköz az inzulinrezisztencia vagy a prediabéteszes állapot kezelésében, a 2. típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és a demencia megelőzésében” – mondta dr. Fazakerley.

Csakhogy a szájon át szedhető koenzim Q táplálékkiegészítők nem elég hatékonyak a mitokondriális koenzim Q-szint helyreállításában, mivel kevéssé szívódnak fel. Talán ez a kutatás ráirányítja a figyelmet egy alternatív módszer kifejlesztésének szükségességére, amivel kezelni lehet az inzulinrezisztenciát és a prediabéteszt. Ha nem egy kívülről bevihető kiegészítővel, akkor a szervezet serkentésével: termeljen több koenzimet, vagy találják meg a módját, hogyan lehet megakadályozni a szint csökkenését.