Mozgás a csípőtáji háj ellen

Sport és túlsúly: ami első pillantásra összeegyeztethetetlennek tűnik, az a legfontosabb módszer a fogyásra és a testsúly kordában tartására. Alapvető szempont, hogy figyelembe vegyük a túlsúlyos emberek különleges körülményeit. Hogyan segíthet fogyni a sport és a testmozgás, és milyen edzésprogramot érdemes követniük a túlsúlyos embereknek?

Eredményes fogyás jojó-hatás nélkül

A tökéletes alak felé vezető úton buktatókat találunk. Ilyen a közismert jojó-hatás is. Ha már sikeresen csökkentette a testsúlyát egy jó diétával, és újra felveszi a régi étkezési szokásait, akkor megjelenik a jojó-hatás, ami újra súlygyarapodáshoz vezet. Vannak azonban olyan módszerek, amelyekkel ezt a jojó-hatást kezdettől fogva megakadályozhatjuk.

Egészségesebb levesek hét egyszerű trükkel

A rendszeres zöldségfogyasztásra igen alkalmasak a levesek. Ráadásul egy tányér alacsony kalóriaértékű zöldségleves a testsúly megtartásának szempontjából is nagyon hasznos, mivel eltölt, ezért a második fogásból már kevesebbet kívánunk. És még csak a fogyókúra áldozatának sem kell éreznünk magunkat közben. Nézzük, mivel varázsolhatjuk újjá a leveseinket!

Jó választás-e gyümölcs helyett a gyümölcslé?

Egy kiadós reggelihez sokaknak hozzátartozik egy pohár narancslé, és – különösen nyáron – a hűtött gyümölcslé finom alternatívája a víznek. A gyümölcslé egészséges csodaszer a természettől, egy gyümölcslékúra méregteleníti a szervezetet és segíti a fogyást. De felvesszük-e vele valóban a friss gyümölcs nedveit, vagy éppen hogy károsítjuk az egészségünket?

A normális testsúly sem véd a diabétesz ellen

A 2-es típusú diabéteszt gyakran tartják a túlsúlyos emberek betegségének, de egy friss kutatás szerint nem csak őket érintheti a probléma: ötből egy normális testsúlyú embernek prediabétesze van, ami diabéteszhez vezethet. Újra kell gondolni azt is, hogy mi számít egészségesnek, a túlsúly azonban továbbra is növeli a diabétesz kialakulásának kockázatát.

Aki sovány marad, tovább élhet

Ha egész életünkben megőrizzük a karcsúságunkat, tovább élhetünk. A testsúly kezelését már egészen fiatal korban el kell kezdeni, mert mire középkorúak leszünk, már nehéz lesz lefogyni. Az elhízásra tehát már gyermekkorban és kamaszkorban oda kell figyelni, mert az idő múlásával bekövetkező testsúlynövekedés összefügg a korai halálozás kockázatával.

Vékonynak vékony a párja is

Vékonynak vékony a párja is Mire az ember eléri élete derekát, a gyerekkori szokások kevésbé számítanak, az viszont nagyban meghatározza a testsúlyunkat, hogy milyen partnerrel élünk együtt. Ez részben jó hír, hiszen így felülírhatjuk a gyerek- és fiatalkori rossz szokásainkat, részben kevésbé jó, mert ha a párunk nem megfelelően táplálkozik, mi is jó eséllyel hanyagoljuk el magunkat.

Testsúlyszabályozás a bélben

Egy eddig nem sejtett mechanizmust fedezett fel egy belga egyetemi kutatói csoport. Ez hat az elhízásra és a 2. típusú cukorbetegség kifejlődésére zsírban gazdag étrend követése után. A csoport fontos felfedezésre jutott a bélbeli immunrendszer fontos szerepével kapcsolatban, amely befolyásolja a test energia-anyagcseréjét, a bélflóra összetételét.

Mérleg-rejtély: mi micsoda?

Testtömegindex, testzsír, testvíz: a mai kor bűvös szavai. Melyik mit is jelent? Kaphatók olyan mérlegek, amelyek már nemcsak a súlyunkat mérik, hanem mutatják a testzsírunkat, testtömegindexünket, sőt a legújabbak a testünkben lévő víz mennyiségét is. Vajon tudjuk-e, melyek az optimális értékek?