Egészségesebb levesek hét egyszerű trükkel

A rendszeres zöldségfogyasztásra igen alkalmasak a levesek. Ráadásul egy tányér alacsony kalóriaértékű zöldségleves a testsúly megtartásának szempontjából is nagyon hasznos, mivel eltölt, ezért a második fogásból már kevesebbet kívánunk. És még csak a fogyókúra áldozatának sem kell éreznünk magunkat közben. Nézzük, mivel varázsolhatjuk újjá a leveseinket!

Csökkentsük a sótartalmat

Ha saját magunk készítjük el a levesalapot zöldségből vagy húsból, egyszerűen csak figyeljünk oda a sóadagolásra, és használjunk a szokásosnál mindig egy kicsivel kevesebbet belőle. Ilyen módon idővel átprogramozhatjuk az ízlésünket, és jelentősen visszafoghatjuk a sóbevitelünket. Ha leveskockát használunk ízesítésre, olvassuk el az összetevőket, és válasszuk azt, amelyiknek a legkisebb a sótartalma.

Használjuk kreatívan a zöldségeket

Van élet a sárgarépán és a zöldborsón kívül is. Nézzünk körül a boltban vagy a piacon. Próbáljuk ki a kínai kelt, a brokkolit, a sütőtököt, a padlizsánt, vagy akár a csicsókát. Külön-külön, vagy egymással kombinálva remek új ízeket alkothatunk.

„Krémlevesek” tejszín nélkül

Ha a zöldséglevest összeturmixoljuk, miután a zöldség megpuhult benne, tejszín vagy tejföl hozzáadása nélkül is remek, selymes állagú levest kapunk. Kiválóan pürésíthető a karfiol, a brokkoli, a sütőtök vagy a cukkini. A még krémesebb hatás eléréséhez főzhetünk bele egy-két szem krumplit is.

Kísérletezzünk teljes kiőrlésű gabonákkal

A levesek tökéletes eszközei a nem túl gyakran főzött gabonafélék fogyasztásának. Az árpagyöngy, bulgur, köles sűríti és tartalmasabbá teszi a levest, ráadásul igen hasznos tápanyagokat is tartalmaznak.

Dúsítsuk lencsével vagy babbal

A levesek jól használhatók arra, hogy több növényi alapú fehérjét vigyünk a szervezetünkbe. A lencsével, babbal kombinált zöldséglevesek (vagy éppen fordítva, zöldséges lencse- és bableves) akár egytálételnek is megfelelnek. Kipróbálhatjuk azt is, hogy a levestészta egy részét helyettesítjük főtt lencsével vagy babbal, hogy több fehérjét, rostot és tápanyagot csempésszünk az ételbe.

Csökkentsük a húsfogyasztást

Ha szeretnénk kevesebb húst fogyasztani, de azért nem akarjuk elkötelezni magunkat a teljesen húsmentes étrend mellett, a levesek remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy hús is kerüljön a napi menübe. Kísérletezzünk a különböző ragukkal, izgalmas ízkombinációkat érhetünk el.

Mindig két- vagy háromszoros adagot főzzünk

A levesek jól fagyaszthatók, és később bármikor előkaphatjuk, ha egy gyors megoldásra van szükség. Ráadásul a főzési és mosogatási alkalmak számát is csökkenthetjük így, amivel időt is megtakarítunk önmagunknak.

(Angolból fordította: H. Orsi)

Ha kíváncsi további gyógyító hatású levesekre is, ajánljuk figyelmébe a következő cikket:

Nyári gyógyító levesek