Aki sovány marad, tovább élhet

Ha egész életünkben megőrizzük a karcsúságunkat, tovább élhetünk. A testsúly kezelését már egészen fiatal korban el kell kezdeni, mert mire középkorúak leszünk, már nehéz lesz lefogyni. Az elhízásra tehát már gyermekkorban és kamaszkorban oda kell figyelni, mert az idő múlásával bekövetkező testsúlynövekedés összefügg a korai halálozás kockázatával.

Amerikai kutatók kimutatták, hogy a sovány emberek esetében alacsonyabb a 15 éves időszakban megfigyelt halálozás kockázata (a nőknél 12 százalék, a férfiaknál 20 százalék), mint az elhízottak esetében (a nőknél 20 százalék, a férfiaknál 24 százalék).

20-23-as BMI lenne ideálisAzokra leselkedik a korai halálozás legalacsonyabb kockázata, akik a legkarcsúbb testalkatot tudják megőrizni – mondta a kutatás vezetője, dr. Mingyang Song, a Harvard T. H. Chan közegészségügyi karának táplálkozási szakértője és epidemiológusa.

Dr. Song szerint a testsúly kezelését már egészen fiatal korban el kell kezdeni, és egész életünkben folytatni kell. Mire középkorúak leszünk, már nehéz fogyni – mondta. Az elhízást úgy kell megelőzni, hogy már gyermekkorban és kamaszkorban odafigyelünk a testsúlyunkra.

Egy másik, szintén a British Medical Journal májusi számában megjelent nemzetközi kutatásból az derült ki, hogy az idő múlásával bekövetkező testsúlynövekedés összefügg a korai halálozás kockázatával.

Az Imperial College London kutatói Dagfinn Aune vezetésével 230 korábban publikált kutatást elemeztek, amelyek összesen 30 millió embert és közel 4 millió halálozást vizsgáltak. Eredményeik azt mutatták, hogy azok közül az emberek közül, akik soha életükben nem dohányoztak, a legvékonyabbak éltek a leghosszabb ideig. A tanulmány szerzői szerint a korai halálozás felnőttkori megelőzéséhez a 20-23 pontos testtömegindex (BMI) tartomány az ideális.