Mérleg-rejtély: mi micsoda?

Testtömegindex, testzsír, testvíz: a mai kor bűvös szavai. Melyik mit is jelent? Kaphatók olyan mérlegek, amelyek már nemcsak a súlyunkat mérik, hanem mutatják a testzsírunkat, testtömegindexünket, sőt a legújabbak a testünkben lévő víz mennyiségét is. Vajon tudjuk-e, melyek az optimális értékek?

BMI- vagy testtömegindex

A sokszor hallható BMI elnevezés az angol „body mass index” kifejezésből származik, magyarul testtömegindex a neve. Segítségével megállapítható, hogy testsúlyunk ideális-e, vagy túlsúlyban, esetleg soványságban szenvedünk. Kiszámítása során a kilogrammban megadott testsúlyt kell elosztani a méterben megadott testmagasság négyzetével (kg/m2). A testtömegindex független az életkortól és nemtől, kiértékeléséhez az Egészségügyi Világszervezet a következő intervallumokat állapította meg:

  • 18.5 alatt: soványságról beszélünk
  • 18.5-24.99 között: normális testsúly
  • 25-29.99 között: túlsúly
  • 30-34.99 között: mérsékelt elhízás
  • 35-39.99 között: súlyos elhízás
  • 40 felett: nagyon súlyos elhízás

Például egy 159 cm magas és 64 kilós hölgy esetében a számítás így alakul: 64/1.592 =25.31. Tehát a hölgy testtömegindexe 25.31, ami már túlsúlyt jelent.Elég? Túl sok?

Testzsír

Mivel az izomszövet nehezebb a zsírszövetnél, önmagában a testsúly nem elég az állapotunk jellemzésére. A testsúlyból nem tudjuk meg, hogy testünk milyen arányban tartalmaz zsírt és milyen arányban izmokat. Egy sportoló, akinek a súlyát nagyrészt az izomzat teszi ki, ugyanannyit nyomhat a mérlegen, mint egy inaktív életet élő, magasabb testzsírszázalékkal rendelkező személy, holott testalkatuk merőben más. Ma már számos testösszetétel-mérő készülék képes a testzsír százalék meghatározására, ami a zsírtömeg arányát mutatja meg a teljes testtömeghez viszonyítva. Az egészségesnek tekinthető testzsír mértéke életkortól és nemtől függ. Az optimális testzsír mennyisége nők és férfiak esetében a következőképpen alakul:

Nők:
20-39 év: 21%-33%
40-59 év: 23%-35%
60 év felett: 24%-36%

Férfiak:
20-39 év: 8%-19%
40-59 év: 11%-22%
60 év felett: 13%-25%

Testvíz

A korszerű mérlegek által mért testvíz értéke a szervezet víztartalmát adja meg. A testvíz mennyisége életkoronként, nemenként és testfelépítésenként változik. A test víztartalma csecsemő- és gyerekkorban a legmagasabb, körülbelül 77%. Felnőtt férfiak esetében 60%, nők esetében 50% körül mozog. A testvíz idős korban a legkevesebb, 45%, vagy az alatt. A test szövetei közül a zsírszövet tartalmazza a legkevesebb vizet, így túlsúlyos személyeknél a testvíz aránya általában alacsonyabb, mint ami a korcsoportjukban ideálisnak tekinthető.

Ma már számos olyan készülék áll rendelkezésre, amellyel otthoni körülmények között, egyszerűen ellenőrizhetjük BMI, testzsír és testvíz eredményeinket. Ha elköteleztük magunkat az értékek javítása mellett, hasznos lehet, ha naplót vezetünk az állapotunk alakulásáról.

(Forrás: egeszsegnaplo.hu)