Testsúlyszabályozás a bélben

Egy eddig nem sejtett mechanizmust fedezett fel egy belga egyetemi kutatói csoport. Ez hat az elhízásra és a 2. típusú cukorbetegség kifejlődésére zsírban gazdag étrend követése után. A csoport fontos felfedezésre jutott a bélbeli immunrendszer fontos szerepével kapcsolatban, amely befolyásolja a test energia-anyagcseréjét, a bélflóra összetételét.

A kutatók munkája új gyógyászati célpontokat talált az elhízás és a 2. típusú cukorbetegség kezeléséhez. Valójában először tudták bizonyítani, hogy a zsírban gazdag étrend eredményeként a bélbeli immunrendszer egy részének (a MyD88 proteinnek) a leállítása révén a vizsgált személyek képesek voltak csökkenteni súlyukat és az elhízáshoz kapcsolódó 2. típusú cukorbetegséget.

Befolyásolni szeretnék a bélflórátMegmutatták, hogy ha módosítják az immunrendszer válaszát úgy, hogy ezt a MyD88 proteint csak a beleket fedő sejtekben kapcsolják ki, akkor lelassul a zsíros étrend által kiváltott cukorbetegség kifejlődése, leáll a zsírszövet növekedése, csökken az elhízás miatti káros gyulladás és erősödik a bél „sorompó” funkciója, így korlátozódik a bélben lévő baktériumok átjutása a véráramba.

Ennél is fontosabb, hogy a kutatók bizonyították: az immunrendszer módosításával lehetővé vált a testsúly csökkentése, ezzel gyógyító hatás érhető el, akkor is, ha a kísérletben használt állatok már elhízottak és cukorbetegek voltak.

A csoport rájött arra is, hogy a gyulladás és a 2. típusú cukorbetegség elleni részleges védelmen túl azok az egerek, amelyek belében nincs ez a MyD88 protein, azok az elhízás ellen is védettek, mert több energiát fogyasztanak, mint más elhízott egerek. Ráadásul eltérő a beleik makrobiotikája. A kutatók kimutatták, hogy lehetséges részleges védelmet nyújtani elhízás és cukorbetegség ellen ezen egerek bélbaktériumainak átvitelével (átültetésével) más élő organizmustól mentes (flóra nélküli) egerekbe.

A kutatás eredményei együttesen azt sugallják, hogy zsíros táplálék fogyasztása során a bél immunrendszere fontos szerepet játszik a test zsírtárolási szabályozásában, és a szó szoros értelmében képes módosítani a bél baktériumflórájának összetételét.

(Angolból fordította: Korom Lajos)