Eredményes fogyás jojó-hatás nélkül

A tökéletes alak felé vezető úton buktatókat találunk. Ilyen a közismert jojó-hatás is. Ha már sikeresen csökkentette a testsúlyát egy jó diétával, és újra felveszi a régi étkezési szokásait, akkor megjelenik a jojó-hatás, ami újra súlygyarapodáshoz vezet. Vannak azonban olyan módszerek, amelyekkel ezt a jojó-hatást kezdettől fogva megakadályozhatjuk.

Gyermekkorban a jojóhoz pozitív élmények társulnak, de akik felnőttként találkoznak a jojó-hatással, általában elégedetlenek a testsúly váltakozó emelkedése és csökkenése miatt. Ez a kifejezés azt a hatást írja le, amikor a sikeres diéta befejezése után hirtelen súlygyarapodás jelentkezik – ha nem figyelünk oda. Előfordulhat, hogy a diétázás utáni testtömeg nagyobb lesz, mint korábban volt. A testtömeg ilyen ingadozása hamar frusztrálhat. De hogyan jön létre az úgynevezett jojó-hatás?

Felhalmozódó tartalékok

A diéta elindítása után csökken a napi kalóriabevitel. Ha a test hirtelen kevesebb energiát vesz fel, mint általában, akkor közvetlenül gazdaságos üzemmódba kapcsol, és a kapott energiamennyiséggel gazdálkodik. Diéta után a szervezetnek sokkal kevesebb energiára van szüksége, mint korábban, mivel megtanulta, hogy kevesebb energiával is beérje.

Ha a diéta befejezése után többet eszünk, mint korábban, a test hirtelen több energiát kap. Az ördög a részletekben van: az éhség elleni védekezésre a test a többlet energiát zsírrá alakítja, és a „szűkebb esztendőkre” tárolja. Valójában ez nagyon okos lépés, amelyet az emberiség fejlődéstörténete alakított ki bennünk.

Csökkentsük fokozatosan a testsúlyunkat

A radikális étrend lehetővé teszi a súlycsökkentést a kívánt testsúly elérése érdekében. Az ilyen étrend azonban felgyorsítja a jojó-hatást is, ezért sok negatív következménnyel járhat a szervezetre és az egészségre nézve. Nem tanácsoljuk ezért a gyors súlyvesztést. Az egészség javítása érdekében a súlyt lassan kell csökkenteni.

Sikeres fogyás: együnk ésszel

Nemcsak a kalóriák száma döntő, hanem a kalória összetétele is. A napi teljes kalóriamennyiséghez az alábbiak keveréke ideális:

  • 12-15% fehérje
  • 55-60% szénhidrát
  • 25-50% zsír

A kalória mennyisége függ az életkortól, nemtől, magasságtól és aktivitástól.

A teljes kiőrlésű gabonafélék, friss gyümölcsök és zöldségek ízletesek, és büntetlenül élvezhetők. Óvakodjon azonban a rejtett zsíroktól! Ezek nemcsak a különféle élelmiszerekben, például édességekben vannak, hanem az élelmiszerek elkészítése során is belekerülhetnek a táplálékba. A bevonatos serpenyők, a sütő használata vagy a párolás megakadályozza, hogy az elkészítés során felesleges zsír kerüljön az ételbe.

Étkezési szokások

A hosszútávú siker szempontjából nagyon fontos az étkezési szokások tudatosítása. Chips tévénézéshez vagy csokoládé teához délután – ezek nem űzik el az éhséget, hanem egy olyan szokások, amelyek az évek során rögzülnek.

Gyerekkortól tudjuk, hogy a tilalmak különösen csábítóak. A tilalmak helyett alternatívák ajánlhatók: szőlő a délutáni teához csokoládé helyett és uborka TV-nézéshez chips helyett. Időnként megengedett a nassolás is, de nem rendszeresen. Az alkohol szintén ide tartozik.

A rendszeres sport megakadályozza a jojó-hatást

A kiegyensúlyozott étrend mellett a napi testmozgás a legjobb fegyver a jojó-hatás ellen. Saját maga eldöntheti, hogy melyik sport a legmegfelelőbb az Ön számára. Futás, úszás, tánc vagy kerékpározás: válassza ki a legmegfelelőbbet.

Nem olyan nehéz például a lépcsőn felmenni a lift használata helyett, vagy kerékpárt használni az autó helyett – ez nemcsak színt hoz a mindennapi életben, hanem a testét is lendületben tartja. És ami a legjobb a dologban: nemcsak a jojó-hatást kerüli el a sporttal, hanem a zsír izmokká való átalakításával a test is formásabbá és feszesebbé válik.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Fogyás diéta nélkül – bevezetés a súlycsökkentéshez