Fedezzük fel a mézsör utódait!

Kombucha, kvasz, kandzsi – ezek az ismertebb erjesztett italok, de otthon is könnyen készíthetünk olyan frissítőket, amelyek egészségesebbek a bolti üdítőknél, probiotikus és méregtelenítő hatásúak, kifejezetten jót tesznek az egészségünknek. Készülhetnek bármilyen gyümölcsből, ízesíthetjük őket, ahogy csak szeretnénk, tehetünk bele fűszereket.

Igyunk inkább saját üdítőt!

Üdítőitalon az alkoholmentes frissítőket értjük, amelyek sokszor szénsavasak, édeskés-savanykás ízűek. A szén-dioxid mellett tartalmazhatnak édesítőszert, aromát, gyümölcskoncentrátumot, vitaminokat és ásványi anyagokat. Az üdítők előállításánál nem takarékoskodnak a cukorral, éppen ezért ezek gyakran magas kalóriatartalmúak és egészségtelennek tekinthetők.

Jó választás-e gyümölcs helyett a gyümölcslé?

Egy kiadós reggelihez sokaknak hozzátartozik egy pohár narancslé, és – különösen nyáron – a hűtött gyümölcslé finom alternatívája a víznek. A gyümölcslé egészséges csodaszer a természettől, egy gyümölcslékúra méregteleníti a szervezetet és segíti a fogyást. De felvesszük-e vele valóban a friss gyümölcs nedveit, vagy éppen hogy károsítjuk az egészségünket?

Piciknek ne adjunk gyümölcslét!

A kisgyerekeknek egyéves koruk előtt egyáltalán nem lenne szabad gyümölcslevet inniuk, később is csak mértékkel, és akkor sem csőrös pohárból kellene itatni őket. A csecsemőknek ugyanis az anyatej vagy a tápszer mellett nincs szükségük egyéb folyadékra, ezért később is inkább egészben vagy pürésítve kínáljuk őket gyümölccsel, ne pedig a levét itassuk velük.

Napi egy gyümölcslé a gyereknek

Egyre több a túlsúlyos gyerek, de a mértékletes fogyasztás nem okoz problémát. Azok a hat éven aluli gyerekek, akik napi egy adag gyümölcslevet isznak, híznak ugyan egy kicsit, de évi egy fontnál (kb. fél kilogramm) kevesebb súlytöbbletről van szó, ami nem nevezhető kórosnak. A 6 és 18 év közötti gyerekek gyümölcsléfogyasztása nem befolyásolja a súlyukat.

Mégsem jobb a gyümölcslé az üdítőnél?

A gyümölcslevek magas cukortartalmuk miatt ugyanolyan károsak, mint a cukorral édesített italok, vagy a szénsavas üdítők – állítják kutatók, akik a The Lancet c. folyóiratban tették közzé eredményeiket. Arra ösztönzik a döntéshozókat, hogy az egészség védelme érdekében nagyobb adót szabjanak ki a cukrozott italokra, hogy csökkentsék azok fogyasztását.

Vigyázzunk a gyümölcslével!

Miután nemrég kiderült, hogy a családok túl sok cukrot fogyasztanak, a legújabb irányelvekben a szakértők azt javasolják, hogy napi egyetlen pohár gyümölcslénél senki se igyon többet. Az ok, hogy egyre nagyobb veszélyt jelent a közegészségre a túlzott cukorfogyasztás, ami elhízáshoz vezethet és ezen keresztül hozzájárul a cukorbetegség növekvő előfordulásához.

Fokozhatják a vesekő kockázatát a cukrozott üdítőitalok és a gyümölcskoktélok

A legújabb kutatás eredményei szerint a cukrozott üdítőitalok és gyümölcslevek nagy mennyiségű fogyasztása megnövelheti a fájdalmas vesekő kialakulásának valószínűségét. Bár az átlagosnál több folyadék fogyasztása általában segít megelőzni a vesekő kialakulását, a bostoni Brigham and Women’s Kórház kutatói arra hívják fel a figyelmet, hogy a különböző italok eltérő mértékű kockázattal és előnnyel járhatnak.

Károsak a fogakra az egészségesnek kikiáltott turmixok és gyümölcslevek

Bár a szülők úgy gondolják, egészséges, ha a gyerekeiknek gyümölcslevet vagy turmixot adnak, ezzel mégis akaratlanul a fogszuvasodás veszélyeinek teszik ki a kicsiket. A turmixok és a gyümölcslevek gyakori fogyasztása károsítja a gyermekek fogzománcát – állítja Kathryn Harley, vezető fogorvos. Ezt az amerikai országos felmérések is alátámasztják, amelyek szerint az ötéves gyerekek mintegy fele a sok üdítőital miatt már fogszuvasodásban szenved.