Mégsem jobb a gyümölcslé az üdítőnél?

A gyümölcslevek magas cukortartalmuk miatt ugyanolyan károsak, mint a cukorral édesített italok, vagy a szénsavas üdítők – állítják kutatók, akik a The Lancet c. folyóiratban tették közzé eredményeiket. Arra ösztönzik a döntéshozókat, hogy az egészség védelme érdekében nagyobb adót szabjanak ki a cukrozott italokra, hogy csökkentsék azok fogyasztását.

Naveed Sattar professzor és dr. Jason Gill – a Glasgow-i Egyetem Szív- és Érrendszeri intézetének kutatói – felhívták az Egyesült Királyság kormányának figyelmét arra, hogy változtassák meg a jelenlegi gyakorlatot: a címkéken ne lehessen úgy feltüntetni, hogy ha gyümölcslevet iszunk, akkor az zöldség-, illetve gyümölcsfogyasztásnak minősül. Most ugyanis az emberek azt hihetik, hogy a gyümölcslevek olyan egészségesek, hogy egy nap akármennyit elfogyaszthatnak belőle. A kutatók szintén elvárják a nagyvállalatoktól, hogy a dobozokon feltüntessék: a termékből nem lenne szabad naponta 150 ml-nél többet fogyasztani.Napi 1,5 dl

A gyümölcslevek azóta kerültek reflektorfénybe, amióta az orvosok elkezdték tanulmányozni a kapcsolatot a magas cukorbevitel és a szívbetegségek kockázata között. 2012-ben a Harvard kutatói megállapították, hogy a cukros italok napi fogyasztása a férfiaknál emeli a szívbetegségek kockázatát. Korábban arra hívták fel a figyelmet, hogy az amerikaiaknak – mivel túl sok cukrot fogyasztanak – sokkal nagyobb esélyük van a cukor-, illetve szívbetegség előfordulására.

Dr. Gill szerint az emberek azt gondolják, hogy a gyümölcslé és a turmix a cukrozott üdítő alacsony cukortartalmú alternatívája. Sattar azt írja, hogy a gyümölcsleveknek hasonló energia-, illetve cukortartalmuk van, mint a cukrozott üdítőknek. Egy átlagos almalé 250 ml-je például 110 kcal-t és 26 g cukrot, míg egy kóla átlagosan 105 kcal-t és 26,5 g cukrot tartalmaz.

A kutatások szerint, ha valódi gyümölcsöt eszünk, az csökkentheti a cukorbetegség kockázatát, míg a magas gyümölcslé-bevitel összefüggésben áll a cukorbetegség kialakulásával. Egy pohár gyümölcslé jelentősen több cukrot tartalmaz, mint maga a gyümölcs, míg a gyümölcsben sok egészséges alkotóelem is van, például rostok, amelyek a gyümölcslevekben ritkán, vagy sokkal kisebb százalékban találhatók meg. Igaz, hogy a gyümölcslevekben általában több olyan vitamin és ásványi anyag van, ami egy cukrozott üdítőben nincs, ez azonban nem tudja ellensúlyozni azt az egészségtelen hatást, amit akkor érünk el, ha sokat fogyasztunk belőlük. Arra a kísérletre hivatkoznak, amikor a résztvevőknek naponta fél liter szőlőlevet kellett meginniuk 3 hónapon keresztül, és az eredmények azt mutatták, hogy a szőlőlé magas antioxidáns tartalma ellenére a túlsúlyos felnőttek körében nőtt az inzulinrezisztencia.

Beszámolnak egy olyan kísérletről is, amikor 2000 felnőtt online kérdőívet töltött ki a gyümölcslevek cukortartalmáról. Az volt a feladatuk, hogy képek alapján tippeljék meg, hány teáskanál cukrot tartalmazhat az egyes képeken lévő ital. Az eredmények azt mutatták, hogy bár az összes ital hasonló cukortartalmú volt, a gyümölcslevek és a turmixot cukortartalmát 48% alá becsülték, a szénsavas üdítők cukortartalmát pedig 12%-kal túlbecsülték. Azt javasolják tehát az egészségügyi döntéshozóknak, hogy a gyümölcslevekre is térjenek ki, amikor a cukorral édesített üdítők forgalmazásáról tárgyalnak.

(Angolból fordította: F. P.)