Piciknek ne adjunk gyümölcslét!

A kisgyerekeknek egyéves koruk előtt egyáltalán nem lenne szabad gyümölcslevet inniuk, később is csak mértékkel, és akkor sem csőrös pohárból kellene itatni őket. A csecsemőknek ugyanis az anyatej vagy a tápszer mellett nincs szükségük egyéb folyadékra, ezért később is inkább egészben vagy pürésítve kínáljuk őket gyümölccsel, ne pedig a levét itassuk velük.

Amint arról a Pediatrics című lapban közzétett kutatást vezető dr. Steven Abrams beszámolt, a csecsemőknek egyszerűen nincs szükségük a gyümölcslére, semmilyen bizonyíték nincs arra nézve, hogy bármilyen előnyt jelentene számukra a fogyasztása. Ellenkezőleg, ha a kicsiknek gyümölcslevet kínálunk, azzal megvonjuk tőlük a kellő mennyiségű anyatejet vagy tápszert, amiben pedig megtalálható a számukra szükséges fehérje, zsír és egyéb fontos tápanyag.

Nincs rá szüksége!

Amikor elkezdjük a gyermek hozzátáplálását, akkor is inkább egészben vagy pürésítve kínáljuk őket gyümölccsel, ne a levét itassuk velük, a csecsemőknek ugyanis az anyatej vagy tápszer mellett nincs szükségük egyéb folyadékra.

Ami a nagyobb gyerekeket illeti, az 1-3 év közöttieknek napi 1 dl, a 4-6 éveseknek napi szűk 2 dl, míg az idősebbeknek napi 2,5 dl-nél nincs szükségük több gyümölcslére.

Abrams hozzátette, hogy a gyümölcslével az alapvető probléma az, hogy sok gyerek ezt kapja zöldség és gyümölcs helyett, így azonban a kellő mennyiségű rost, vitamin és egyéb hasznos tápanyag nem jut a szervezetükbe. Arról nem is beszélve, hogy a boltokban kapható számos gyümölcslében valójában alig van gyümölcs, viszont annál több a cukor. Ha már gyümölcslével kínáljuk a gyerekeket, az legyen 100 százalékos, de abból is csak mértékkel igyanak a természetes cukortartalom miatt. A legjobb ital a tej és a víz.

A másik nagyon fontos dolog, hogy a kisgyerekeket ne itassuk csőrös pohárból, mert ezt hajlamosak egész nap szopogatni, ami árt a foguknak, emellett a sok gyümölcsléfogyasztás hízáshoz is vezet. Ehelyett tanuljanak meg pohárból inni, a csőrös pohárban pedig maximum vizet kínáljunk nekik.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés